2021.12.21. 08:31:29 34482 189

Mit csináljak, ha unatkozom? 10 tipp, hogy elfoglald magad és produktív legyél
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rövid nappalok és az alacsony hőmérséklet némileg elveszik a kedvünket attól, hogy bármit is csináljunk. Hányszor tapasztaltad már, hogy unottan görgetsz a telefonodon, majd hibáztatod magad az elvesztegetett idő miatt? Űzzük el az unalmat produktívabb módon!

Unalom ellen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Unalom ellen

Az unalom nem feltétlenül rossz érzés. Sőt, tanulmányok szerint az unalom felébresztheti a kreativitásunkat. Nem egészséges, ha a telefonhoz vagy bármilyen más "figyelemelterelő eszközhöz" nyúlunk, hogy kizökkenjünk ebből az állapotból. Néha egyszerűen csak itt és most kell lennünk. De ha túl gyakran szembesülsz az unalom érzésével, nem árt, ha találsz egy olyan tevékenységet, amitől jól érzed magad, és talán még az egészségedért vagy az önfejlesztésedért is teszel valamit. Íme néhány tipp.

Tornázz

Kicsit klisés, de a sport felpörget, és endorfinokat szabadít fel, amelyek jó közérzetet biztosítanak. Ha van kutyád, esetleg menjetek el együtt futni. Lehet, hogy a testmozgás nem olyan vonzó, és egy kis elszántságra lesz szükség, de a megerőltetés után kitisztult fej és jobb hangulat vár ránk. Otthon is tornázhatsz, ahol senki sem lát, a YouTube-on a jógától a zsírégetésig mindent megtalálsz.

TIPP: Ha nem szeretsz annyira tornázni, keress olyan edzéseket, amelyek a testmozgást a tánccal kombinálják. A megfelelő zene szinte mindenkit lendületbe hoz.

Tanulj valami újat

Még a telefonodon is produktív lehetsz. Töltsd le például a Duolingo alkalmazást, és kezdj el idegen nyelveket tanulni. Vagy gondolj arra, hogy mit akartál mindig is megtanulni, de soha nem volt rá időd. Hímzés, fabútorok készítése vagy programozási alapismeretek? Hidd el, hogy mindenhez találsz YouTube oktatóanyagot vagy tanfolyamot.

Olvass

Úgy gondolod, hogy a könyvek olvasása csak akkor hasznos, ha tudományos irodalommal foglalkozik? Ez egyáltalán nem igaz, még a regények is bővítik a látókörödet és a szókincsedet. A könyvek olvasása serkenti az agyat és fejleszti a képzelőerőt. Azzal, hogy a regénybeli küldetések során a főszereplőkkel együtt különböző helyzetekbe kerülsz, az empátiád is erősödik.

Fejleszd a kulináris tehetségedet

Ha az ételre nem úgy gondolsz, mint túlélési szükségletre, akkor foglald le magad főzéssel vagy sütéssel. Akár a jól bevált recepteket veszed elő, akár új ázsiai ételeket próbálsz ki, a főzés olyan kreatív tevékenység, amelyet egyedül, a családdal vagy a barátokkal együtt is élvezhetsz.

Takaríts

Lehet, hogy elsőre nem hangzik jó ötletnek, de ha egyszer rendet raksz és végre egyetlen poros dolog sem fog szanaszét heverni, meg fogod érteni, hogy a takarítás valójában miért is nagyszerű tevékenység. A szokásos teendők mellett, amelyek közé tartozik a porszívózás, felmosás, mosogatás és más, szinte mindennapos tevékenységek, ezúttal legyél igazán alapos. Nézd át a szekrényeket, és válogasd ki mindazt, amit csak úgy tárolsz, gondolván, hogy egyszer még biztosan jól fog jönni.

Játssz

Nem csak a számítógépes vagy mobiljátékokról beszélünk. Bár ezek sem mindig olyan rosszak, mint ahogyan azt gyakran olvasni szoktuk. Ez mindig a játék típusától függ. Dolgoztathatod a memóriád és a dedukciós készséged és fejlesztheted a nyelvtudásodat. Persze itt vannak a társasjátékok is. A társasjátékok remek szórakozást nyújtanak az egész családnak, és nemcsak szórakoztatnak, hanem erősítik a kommunikációs készséget is.

Tanulj meg meditálni

A meditáció már régóta nem csak az ázsiai templomok világában van jelen. Szerencsére még a nyugati kultúrában is elfogadottá vált. Ami csakis jó! Már napi néhány perc megfelelően végzett meditáció is javíthatja az életminőséget. És ez tudományosan bizonyított. A meditáció során célzottan megváltoztatod a tudatállapotodat. Lelassul az agyműködésed, és nem koncentrálsz tovább a külvilágra. Ez eleinte nem könnyű, mert minél inkább próbálunk nem gondolni semmire, annál több gondolat halmozódik fel bennünk. A jó hír az, hogy bármikor elkezdhetsz meditálni.

TIPP: A Netflix nagyszerű meditációs útmutatója segít a kezdetekben. Az egyes epizódok végén kipróbálhatod a meditációt az útmutatóval.

Tervezz

A tervezés is segít az unalom érzése ellen. Szóval fogd a naplódat, és tervezd meg, mit szeretnél látni vagy tanulni. De ne vidd túlzásba. Szervezd meg a következő egy-két hetet, ez segít, hogy áttekintést kapj a munkádról és a szabadidődről, és rögtön láthatod, hol tudnál még valamit hozzáadni, vagy hol lenne jobb, ha valamit áthelyeznél egy szabadabb napra.

Az otthonodat is megtervezheted. Elég ellátogatni a BIANO bútor és dekorációkereső oldalára és a BIANO Studio tervezővel megtervezheted az egész otthonodat. A terveket megoszthatod az ismerőseiddel vagy a családtagokkal.

Nézz sorozatokat

Sorozatok nézésével is tanulhatsz valamit. Természetesen ideális esetben hagyd ki a szappanoperákat és a valóságshow-kat. A Netflixen például van egy egész szekció dokumentumfilmekből különböző témákban. Biológiát és történelmet tanulhatsz. De számos olyan sorozat is van, amely valós történelmi eseményeket ábrázol. Ha tehát jobban szereted az emészthető módon bemutatott tényeket, akkor ez a tökéletes módja annak, hogy új információkhoz juss, és közben még jól is szórakozz.

Hívd fel a családodat vagy barátaidat

Vedd a kezedbe a telefonodat, és ahelyett, hogy görgetnél, tárcsázd ki egy olyan nagymama vagy testvér számát, akiről már régen hallottál. Nemcsak az unalomnak vetsz így véget, hanem a, családi köteléket is erősítheted.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...