2017.03.17. 13:50:27 15250 440

Mindent a medvehagymáról - Már kapható a kora tavaszi finomság!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma már láttam a sarki zöldségesnél, hogy kapható medvehagyma. Éljen! Az utóbbi évek slágere volt a medvehagyma, aminek azért is örülünk annyira, mert az első zöldségek között van, amit ilyenkor tavasszal frissen fogyaszthatunk. Valljuk be, jól esik a sok íztelen téli zöldség után egy kis medvehagyma, ami egyben ízletes gyógynövény is. Medvehagyma-kisokos, receptek és minden, amit tudni akartál itt!

Medvehagyma (gnocci) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Medvehagyma (gnocci)

Mivel az elmúlt években mi már lelkes medvehagyma rajongók voltunk, egy kisebb füzetkére való anyagot sikerült összegyűjtenünk nektek, receptekkel megtűzdelve. Idézzük fel, mit érdemes tudni róla!

1. Ne keverjük össze a gyöngyvirággal a medvehagymát

Az illata a legegyértelműbb, amivel megkülönböztetheted - a medvehagyma illata enyhén fokhagymás -, ezenkívül sokkal lágyabb a fogása is, de itt részletesen elemezzük a medvehagyma és a gyöngyvirág közötti különbségeket, képekkel, videóval: Hogyan különböztessük meg a medvehagymát a gyöngyvirágtól

2. Ez a medve első tavaszi étke

Aranyos tény a medvehagymáról, hogy a nevét tényleg a macikról kapta, akik ezt fogyasztják először téli álmukból ébredve. De nemcsak a medvék gyomrának tesz jót a tavaszi zöldség, hanem nekünk, embereknek is. A bélrendszer, a máj, a vese, a húgyhólyag is profitálhat a fogyasztásából. C-vitamin tartalma hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, a betegségmegelőzéshez. A vérképünknek úgy általában jót tesz, és még a magas vérnyomást is kordában tarthatod vele. A medvehagyma további gyógyhatásait itt részletezzük>>

3. Gyógyteát is főzhetsz a medvehagymából!

Ha már begyűjtötted a medvehagyma készleted, vagy rábukkantál egy lelőhelyre (itthon a Bakony, a Mecsek, Martonvásár, Gerecse, Orfű környéke), akkor fogyassz belőle minél többet. Itt található 5 tipp, hogyan készítheted el és fogyaszthatod változatosan a medvehagymát.

4. Klassz receptek

Kellemes, fokhagymás íze miatt egy sor ételt varázsolhatsz vele ízletesebbé. Használhatod zöldfűszerként, készíthetsz belőle pestót, belecsempészheted szendvicsekbe, salátákba, lehet feltét tésztákra, főzhetsz belőle krémlevest, ízesítheted vele a túrós szendvicskrémeket, a vajat, szóval tényleg rendkívül sokoldalúan felhasználható. Össze is gyűjtöttünk neked néhány konkrét receptet:

Pesto medvehagymából

A medvehagyma pesto elkészítését azért javasoljuk, mert sokat készíthetünk egyszerre, és sokáig tárolhatjuk.

Medvehagyma pestoMedvehagyma pesto

Hozzávalók:

  • 4 maréknyi medvehagyma apróra vágva
  • 2 maréknyi dióbél
  • 10 dkg grana padano (vagy trappista) reszelve
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1/2 olívaolaj
  • 1/2 dl almaecet
  • Bors

Finomra daráljuk a diót a sóval, borssal és a folyadékkal. Amikor már jó pépes, hozzáadjuk a medvehagymát, és tovább daráljuk, végül a reszelt sajttal fejezzük be a műveletet. Tiszta befőttes üvegekbe tesszük, és egy kis olívaolajjal leöntjük, így még tovább el fog állni.

Mihez használhatod? Pirítósra, húsokhoz, tésztákhoz finom szósz.

Még több medvehagymás receptet találhatsz itt>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.