2023.11.24. 17:50:53 8276 307

Mindennapi emlékezetfejlesztés – mert a memóriát is edzeni kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nótafa. Mesefa. Versfa. Ezek a „fák” nem teremnek irodalmi műfajokat úgy, ahogyan a gyerekek a pizza- vagy gumicukorfáról szoktak ábrándozni. E kifejezések ugyanis a megannyi nótát, mesét és verset ismerő egyénekre (tudásukra) vonatkoznak. Képességük már csak azért is bámulatosnak tekinthető, mivel mindezeket emlékezetből idézik fel. Mintegy utalva a regebeli „Száll az ének szájrul szájra”múltbéli történet-felidézésekre. A neves francia filozófus mindmáig sokat idézett bölcsessége, tudniillik a „gondolkodom, tehát vagyok” mit sem ér kiváló memória nélkül.

Visszaemlékezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Visszaemlékezés

Az emberek ezen információtárolásra, és azok visszaidézésének képessége, valamint a memóriatípusok (a szenzoros-, a rövid-, a hosszú- és a munkamemória) összessége formál bennünket egyénné. Ha valaki ebben akár egy pillanat erejéig is kételkedne, a Still Alice (magyarul: Megmaradt Alice-nek) című filmdráma megnézése nagy eséllyel más irányba fogja terelni a korábbi vélekedését. A főszereplő (Julianne Moore) egy nyelvészprofesszor, akinek az élete abban a pillanatban kezdi el darabjaira hullását, amikor kiderül, hogy Alzheimer-kóros. A memóriája fokozatos romlásával, gondolkodási képességének szakaszos elvesztésével az egyénisége mintegy kilép a testéből.

A rövidtávú, pillanatnyi memóriazavarok azonban bárkit érinthetnek. Hiszen mindnyájunkkal előfordul olykor, hogy valamiért nem akaródznak a nyelvünkre kerülni a már sokat használt szavak – erre az állapotra született is találó helyzetjelentés, mely szerint: nem jön a nyelvemre a szó, vagy a nyelvem hegyén van. Azonban az ilyen jellegű memóriazavarok a neurológus, neurointenzivista Christopher Melinovsky elmondása szerint az öregedéssel együtt gyakoribbá válhatnak. Az már erőteljes figyelmeztető, komoly jelzés lehet, ha a hozzátartozóink nevét is elfelejtjük. Ami még a szakember szerint befolyásolhatja a memória problémákat, az lehet például: egy gyógyszer (főleg szorongásra, depresszióra, magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, görcsrohamokra és alvási nehézségekre szedett készítmények esetében fordul ez elő).

Ugyanakkor az emlékezet állapotára az érzelmek (pillanatnyi) is hatást gyakorolnak. A depresszió és a szorongás megzavarhatja a fókuszt, ilyenkor érezhetjük azt, hogy sem koncentrálni, sem emlékezni nem tudunk a szokásos módon. Továbbá az agy megfelelő működését és a tiszta gondolkodást elősegítő, idegsejt védő funkcióval rendelkező B12-vitamin hiánya is memóriazavaró tényezőként lehet jelen.

Mit tehetünk a memóriánk megőrzése érdekében? Hogyan tarthatjuk karban egyéniségünk ezen meghatározó részét?

Bár a szakemberek nem tudnak egy garantált demencia megelőző, memóriavesztést kiiktató megoldást, mégis van néhány módszer, mellyel edzettebbé tehetjük a memóriánkat. Ezek pedig a következők:

  • minden nap igyekezzünk sort keríteni a fizikai aktivitásra – lehet ez bármi: gyaloglás, kocogás, kerékpározás, úszás stb.

  • a fizikai aktivitás mellett a szellemire is fokozottan figyeljünk – ebben segíthet a keresztrejtvényezés, egy hosszabb vers megtanulása, olvasás, nyelvtanulás stb.

  • a társas kapcsolatok, a másokkal töltött idő, a beszélgetés segít a mentális betegségek megelőzésében

  • tartsuk észben a napi teendőinket, a bevásárló listát, a legközelebbiek telefonszámát

  • ne akarjunk egyszerre mindent elvégezni, ez ugyanis fokozza a feszültséget és a zavart

  • gondoskodjunk a pihentető, egészségmegőrző alvásról

  • Agatha Christie Poirot-ja jól tudta: a táplálkozás jót tesz az agyi kapacitásnak (hal, bab, gyümölcs, zöldség stb.)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...