2024.10.25. 12:37:17 1928 77

Milyen változásokat hozhat életünkben az asszertív kommunikáció?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt kapod, amit adsz! …sokszor halljuk ezt a mondatot, és van benne igazság. Biztosan olvastál már az asszertív kommunikációról. Azonban arról, hogy mit is jelent a gyakorlatban, még nem biztos, hogy eleget. Pedig magunk és mások miatt is érdemes elsajátítani! Mert amikor alkalmazzuk, erőszakmentesen, de magabiztosan és világosan képviseljük saját véleményünket és érdekeinket, úgy kommunikálva, hogy nem sértünk meg másokat, és mi sem viselkedünk túlzottan alárendeltként.

Férfi és nő közötti kommunikáció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Férfi és nő közötti kommunikáció

A mai világban, amikor sokak ész nélkül tepernek élőre, nem ismerve se Istent se embert, ez egy kiemelten hasznos készség lehet, amely a munkahelyi sikereinket és a magánéletünket is pozitívan befolyásolhatja.

Nézzük pontokba szedve, hogy miért érdemes asszertívnek lenni!

Az asszertív kommunikáció segít abban, hogy nyíltan és őszintén kifejezzük a gondolatainkat és az érzéseinket anélkül, hogy agresszívvá válnánk vagy visszahúzódnánk egy-egy konfliktushelyzetben. Akik így kommunikálnak, képesek sokkal jobban kapcsolódni másokhoz, emberi viszonyaik is minőségibbek.

Kulcsfontosságú szerepet játszik a stressz kezelésében is. Amikor magabiztosan kiállunk magunkért, kevésbé érzünk tehetetlenséget, ami csökkenti a szorongást.

Segít a határok kijelölésében. Ha világosan és határozottan közöljük másokkal, hogy mi az, ami számunkra elfogadható és mi nem, azzal megakadályozhatjuk, hogy kihasználjanak minket, és közben mi is tiszteletben tartjuk mások határait.

A konfliktuskezelés terén is hatékony eszköz. Az asszertív emberek nem riadnak vissza a konfliktusoktól, de nem is keresik őket. Olyan megoldásokra törekszenek, amelyek mindkét fél számára előnyösek.

Az önérvényesítés javítja az önbecsülést is, ezért jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és kisebb eséllyel válunk áldozattá, mások manipulációjának céltáblájává.

Milyen helyzetekben alkalmazható?

Rengeteg szituációban érdemes bevetni. Munkahelyi környezetben például akkor lehet különösen hasznos, amikor visszajelzést kell adnunk egy kollégának vagy egy nehéz tárgyaláson ki kell állnunk saját álláspontunk mellett. Ha egy vezető asszertívan kommunikál, képes olyan légkört teremteni, amelyben a csapat tagjai bátran kifejezhetik véleményüket, és nyitottak lehetnek a közös megoldások keresésére. A jó főnök egyik ismérve ez.

A magánéletben is gyakran kerülhetünk olyan helyzetekbe, ahol kulcsfontosságú lehet. Például amikor egy családi vita során meg kell védenünk magunkat anélkül, hogy elfojtanánk mások véleményét. Ha így kommunikálunk a párkapcsolatunkban, az segíthet, hogy nyíltabbak legyünk egymással, és elkerüljük a felgyülemlett frusztrációt és feszültséget. Arról nem is beszélve, hogy a nyugodt hangnemet nagy eséllyel társunk is átveszi, és nem torkollik hangos vitába a beszélgetés.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában