2016.02.16. 14:21:13 28867 321

Mihez kezdj a másnapos sült krumplival?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nehéz éppen annyi sült krumplit kisütni, ami el is fogy. Egy nagyobb családnál szinte lehetetlen kiszámítani a jó mennyiséget: vagy túl kevés lesz vagy túl sok. A baj ezzel csupán csak annyi, hogy a szalmakrumpli nem igazán finom másnap felmelegítve. Együk meg, és ne foglalkozzunk az ízével, állagával? Dobjuk ki? Bizonyára sokan tesznek így is, úgy is. Szerintünk inkább dobjuk fel!

Hasábburgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hasábburgonya

Persze ne szó szerint értsd, nincs itt szó semmilyen sport tevékenységről, nem kell feldobni és elkapni a sült burgonyát. Inkább a sült burgonya „újra hasznosításáról” van szó. Nézzük, mihez kezdjünk akkor, ha egy jókora adag másnapos, szikkadt-száraz sült burgonya csücsül a hűtőszekrényünkben.

Recept 1: Sajtos burgonya

  • maradék sült krumpli
  • 25-30 dkg cheddar sajt vagy füstölt sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 szál újhagyma
  • 2-3 dl tejföl
  • só bors

A maradék sült krumplit egy turmixgéppel összedaráljuk, a vöröshagymát és a cheddar sajt felét szintén hozzáadjuk és összeaprítjuk. Az újhagymát karikákra vágjuk, és a pépbe keverjük a tejföllel együtt. Sózzuk, borsozzuk és a pépet egy tűzálló tálba helyezzük, majd megszórjuk sajttal és a sütőben 15-20 perce alatt pirosra sütjük. Az elkészült sajtos burgonyát friss újhagymával még megszórhatjuk, sőt tejföllel is lelocsolhatjuk és megszórhatjuk egy kis pirospaprikával is.

Recept 2: Tojásos-sajtos burgonya

  • maradék sült burgonya
  • 1 vagy 2 tojás
  • 15 dkg reszelt sajt (trappista vagy bármi, ami otthon van)

Egy kicsit egyszerűbb, mint az előző. Ebben a változatban a burgonyát egy tűzálló tálba helyezzük. A tojásokat összekeverjük a reszelt sajttal, majd a krumplira öntjük, és pirosra sütjük.

Recept 3: Kétszersült krumpli mártogatósokkal

A burgonyát tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd helyezd forró sütőbe és hirtelen pirítsd át, legyen jó ropogós! Tálad különböző mártogatósokkal: pl. avokádó- vagy padlizsánkrémmel, salsával. Mártogatós recepteket itt találsz>>

Recept 4: Brassói aprópecsenye

Igaz, a brassóihoz alap esetben kockára vágott, pirított burgonya dukálna, de szükség törvényt bont. :) A másnapos sültkrumplival is finom lehet a brassói aprópecsenye, hiszen ez a szaftos finomság jól megpuhítja a burgonyát, a fokhagymás ízek pedig szépen átjárják.

A brassói receptjét itt találod>>

Egyéb spórolós ötletek magazinunkból

A PROAKTIVdirekt magazinban számos spórolós ötletet megosztottunk már veletek, így a maradékok felhasználására is remek tippeket közöltünk már, íme, néhány cikkajánló a témából:

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.