2021.05.25. 17:55:03 10569 306

Miért szeresd az avokádót? Szakértőnk cikke két egyszerű recepttel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Arról már sokszor beszéltünk, hogy úgy tudjuk a leginkább egészségessé tenni a táplálkozásunkat, ha minél több magas tápanyagtartalmú ételt fogyasztunk. Ennek az elvnek tökéletesen megfelel az avokádó, hiszen tele van tápanyaggal, ráadásul még finom is és sok mindenre felhasználható. Kell ennél több?

Guacamole - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Guacamole

Az avokádó Közép-Amerikából származik, jelenleg is Mexikóban termelik a legtöbb gyümölcsöt. A többi gyümölccsel, zöldséggel ellentétben legnagyobb részben zsírt és nem szénhidrátot (cukrot) tartalmaz. Szerencsére a szervezet számára nagyon előnyös egyszeresen esszenciális zsírsavak vannak benne, így akár még a koleszterinszintünket is csökkenthetjük vele. A zsír mellett még fehérjében, és számos mikrotápanyagban gazdag: tele van béta-karotinnal, E és K vitaminnal, magnéziummal, folsavval, viszont magas zsírtartalma miatt a kalóriaértéke sem alacsony. Ezért mindenképpen mértékkel fogyaszd!

Érdemes a boltban érett avokádót venni (most már szinte bármelyik szupermarketben kapható), így azonnal fel tudod használni. Ha viszont csak pár nap múlva fogyasztanád el, akkor inkább a keményebb gyümölcsöt válaszd, és hagyd otthon érni pár napig.

Az ételekhez a húsát szoktuk felhasználni. Figyelj rá, hogy közvetlenül fogyasztás előtt pucold meg az avokádót, mert nagyon gyorsan megbarnul, úgy pedig már nem lesz kedved elfogyasztani.

Nálunk a család kedvence, és talán a világon talán a legismertebb avokádóból készült recept a guacamole. Ez tulajdonképpen egyfajta avokádókrémet jelent, amit használhatsz kenyérfeltétnek, de mártogathatsz vele zöldségeket, tortillát vagy amit éppen szeretnél. Nagy előnye, hogy az alapreceptet kedvedre variálhatod-fűszerezheted, így mindenki el tudja készíteni a saját szájíze szerinti krémet.

Guacamole

Hozzávalók:

  • 2 db paradicsom kis kockákra vágva (vagy konzerv)
  • 1 cikk vöröshagyma
  • 2 avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek igény szerint: pl. koriander, bors, csípős paprika

Keverd össze a hozzávalókat, kóstold, és fűszerezd még, ha szükséges!

Egy másik nagyon egyszerű módja, hogy kihasználjuk az avokádó előnyeit, ha turmixot készítünk belőle. Ennek tulajdonképpen végtelen változata van: készíthetünk smoothie-t csak gyümölcs és gyümölcslé (pl. ananász + narancslé) hozzáadásával, de összedobhatunk egy tejes turmixot is, akár banán és avokádó használatával.

Tejes avokádó turmix:

Hozzávalók:

  • 1 db avokádó
  • 1 db banán
  • 4 dl tej
  • 2 tk gyömbér (friss, darabolt)
  • 2 teáskanál méz (igény szerint édesítsd)

Turmixold össze a hozzávalókat, és máris ihatod! Egészségedre!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?