2016.03.02. 13:33:28 10277 249

Miért nem kellene lebecsülnünk a menstruációs görcsöket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Csak azért, mert minden hónapban menetrendszerűen megérkezik, és a női lét része egészen a változókorig, az nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni a menstruációs görcsökkel. Hiszen az egyáltalán nincs rendben, hogy havi szinten 2-3 napon keresztül csendben szenvedsz, mert ez egy „normális” biológiai folyamat.

Menstruációs görcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menstruációs görcs

Már csak azért sem normális, mert adott esetben nemcsak a hangulatodra van befolyással, hanem a munkádra, a hétköznapi tevékenységeidre, sőt, akár a szabad mozgásodra is. Persze van, aki megússza egy-két apró görccsel, vagy lényegében semmit nem érez, mások viszont a kínok kínját élik át, és lehet, hogy nem is beszélnek róla, hanem csendben szenvednek.

Hogy miért? Mert az orvosok és a társadalom úgy egészében hajlamos lebecsülni, és kevésbé komolyan venni ezeket a görcsöket. Nos, egy pár órára szívesen kölcsön adnám nekik őket, hogy vajon ki, meddig bírná gyógyszer nélkül elviselni, és hogy mennyire tűnnek „normálisnak”. Csak hogy legyen összehasonlítási alap, amikor ilyesmiket kijelentenek, és nem foglalkoznak vele. :)

Mikor minősül a mensturációs görcs egy olyan problémának, amivel foglalkozni kell? Válaszolj ezekre az alap kérdésekre őszintén:

  • Befolyásolja a munkavégzésedet, esetleg kiesést okoz a munkában? Nem tudsz menni dolgozni vagy iskolába miattuk?
  • Mennyire zavarnak meg a hétköznapi tevékenységek elvégzésében (bevásárlás, házi munka stb.)
  • A sportról is le kell mondanod ebben a pár napban?

Ha ezekre a kérdésekre a válaszod igen, akkor bizony ez egy olyan probléma, ami befolyásolja az életedet és hosszú távon rontja az életminőségedet, hiszen havi szinten számíthatsz 2-3 ilyen napra. Az éves szinten majdnem egy teljes hónapot jelent gyötrelmes fájdalomban. Nem felnagyítani szeretnénk a dolgot, aki ilyen görcsökkel küzd, az úgy is tudja, hogy miről beszélünk. és ez bizony nem elhanyagolható, vagy lebecsülendő probléma. Ezzel foglalkozni kell! De mit tehetsz?

E-vitamin

Azt nem ajánljuk, hogy napi szinten E-vitamint szedjél, hiszen egy zsírban oldódó vitaminról van szó, inkább csak orvosi rendelvényre kezdj ilyesmibe bele. Azt viszont nagyon is javasoljuk, hogy fogyassz minél több E-vitaminban gazdag ételt, főként a menstruációt megelőző időszakban, illetve a vérzésed alatt. A kutatások szerint az E-vitamin segíthet a menstruációs ciklus rendszeresebbé tételében, könnyítésében és összességében a görcsök enyhítésében is. Egyél sok teljes kiőrlésű gabonaterméket, sovány húsokat, halat, mandulát, napraforgómagot, mogyorót, mangót, zöld salátákat, spenótot, olívaolajat. Ezeknek az ételeknek magas az E-vitamin tartalma, ez jól jön majd a menszesz alatt.

Ha már ilyen ügyesen odafigyelsz az E-vitaminban gazdag étkezésre, akkor ezzel párhuzamosan a nehéz napok előtt fogd vissza a só, a koffein és a cukor fogyasztást is.

Gyógynövényteák

A különböző gyógynövényteák közül a cickafarkfű, a kamillatea vagy tinktúra, a kakukkfű, a palástfű siethet a segítségünkre. Iszogassuk melegen, kortyonként, közben esetleg egy melegítő párnát is tehetünk a hasunkra, ez a jótékony melegség jót fog tenni!

Ügyelj a lelkedre is!

A kutatások szerint a nagyon fájdalmas menstruációs görcsöket akár gyermekkori traumák is okozhatják (értsd: bántalmazás, erőszak, molesztálás stb.). Ekkor meg kell találni a pontos okot, és fel kell oldani az érzelmi „görcsöt”. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, hiszen egyedül nem fog menni. Bármilyen meglepő a stressz is okozhat fájdalmas menstruációt, ha erre gyanakszol, akkor különösen ügyelned kell a stresszoldásra a nehéz napok előtt. A mozgás, a meditáció, a rendszeres étkezés és alvás segíthet ebben.

Akupunktúra, akupresszúra

Az akupunktúra és az akupresszúra remekül alkalmazható fájdalomcsillapításra, így a menstruációs görcsökre is megoldást jelenthet ez a több ezer éves kínai gyógymód.

Fájdalomcsillapítók

Ha úgy gondolod, hogy a fenti természetes módszerek egyike sem segít, akkor ott vannak még a fájdalomcsillapítók. Ezek közül érdemes többfélét kipróbálni, és a legmegbízhatóbb mellett letenni a voksod. Ha közeleg az időpont, szerelkezz fel vele, így azonnal meg tudod majd szüntetni a fájdalmat.

Menj el a nőgyógyászodhoz!

Ne csak szenvedj, hanem beszélj róla az orvosoddal. Ha konkrét kérdésekkel fordulsz hozzá, és a probléma komolyságáról is beszélsz, akkor bizonyára neki is lesznek javaslatai. Ráadásul a fájdalmas menstruáció hátterében betegség is állhat, így kivizsgálást is kérhetsz, ha emiatt aggódsz. Endometriózis, mióma, kismedence-gyulladás, szexuális úton terjedő betegségeknek is lehet ilyen tünete, főleg, ha azt vetted észre, hogy megváltozott a menstruációd. Nos, már csak ezért sem szabad csendben tűrni a fájdalmat!

Forrás: cosmopolitan.com cikke alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...