2014.11.13. 11:00:00 8219 47

5 természetes gyógymód a világból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bárkivel előfordulhat az élete során, hogy olyan egészségügyi problémával szembesül, amit a hagyományos, gyógyszerközpontú orvoslás nem biztos, hogy meg tud oldani. Ilyenkor sokan fordulnak egyéb, kiegészítő vagy akár alternatív gyógymódokhoz. Most a legelterjedtebbeket vesszük górcső alá: a homeopátiát, az ayurvedát, a kiropraktikát, a gyógynövény készítményeket és az akupunktúrát.

Akupunktúra | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Akupunktúra | Fotó: 123rf.com

Akupunktúra - a chi áramlása?

Az akupunktúra a Kínai és ázsiai nemzetek több ezeréves gyógymódja, de csak nemrégiben sikerül a világ többi részén is a megalapozott gyógyászati gyakorlatok között elfoglalnia a megérdemelt helyét. A képzett akupunktúrás szakorvosok hosszú, vékony tűket használnak a test természetes energiaáramlásának, az az a qi vagy chi helyreállítására. A tűt több mint 400 akupunktúrás pontba szúrhatják a testen és ezzel irányíthatják a chi áramlását, hogy meggyógyítsanak vagy megelőzzenek betegségeket. Ha tű beszúrása nélkül szeretnénk élvezni az akupunktúra előnyeit, arra is van lehetőség, ez az akupresszúra, ami ugyanezen pontokat próbálja masszázzsal vagy nyomással stimulálni.

Az akupunktúra több mint 28 egészségügyi problémára alkalmazható, többek között például fájdalomcsillapításra, az emésztő rendszerrel kapcsolatos működési zavarokra, testsúly problémák kontrollálására, mozgásszervi panaszok, reuma tüneteinek enyhítése, szorongás és stressz kezelése. Fontos, hogy ismerjük az akupunktúra határait is, és tudjuk, hogy nem gyógyítható vele minden kór. Jól ötvözhető ez a módszer a nyugati orvostudomány gyógyszerközpontú nézeteivel és kiegészíthetik egymást, ha a kezelő orvosunk is nyitott rá.

Mielőtt bármelyik módszer mellett letesszük a voksunkat, konzultáljunk az orvosunkkal, hiszen attól, hogy valami holisztikus vagy természetes, az nem azt jelenti, hogy mindenki számára egyaránt ugyanolyan mértékben beválik vagy javallott. Jobb, ha professzionális együttműködés keretében valósítjuk meg a saját, egyénre szabott gyógyulási tervünket.

Ayurveda - holisztikus megelőzés

Harmónia | Fotó: 123rf.comHarmónia | Fotó: 123rf.com

Indiában több ezer éve bíznak az Ayurveda gyógyhatásában. Az ebben a gyógymódban használt gyógynövények, diéta, légzés, masszázs és meditáció együttes kombinációja képes a teljes test kezelésére, a megelőzésre és a szervezet egyensúlyának helyreállítására. A legfőbb célja az, hogy helyreállítsa az életenergiát (prána) és úgy tartja, hogy a test minden részével és a lélekkel egyaránt foglalkozni kell. A megelőzésre fordítják a hangsúlyt, hiszen esetenként krónikussá vált betegségeket sokkal nehezebb kezelni. A prána azaz az életenergia elhanyagolása betegségeket okozhat, és csakis a test az agy és a lélek együttes összefogása képes egyensúlyának visszaállítására.

Indiában és a világ más részein is egyre többen fordulnak ismét az ősi módszerekhez, melynek oka nem feltétlenül a pénz hiány, hanem az ősi gyógymódokba vetett bizalom.

Az ayurveda legtöbb eleme biztonságos és segíthet a memória valamint a koncentrációs képesség növelésében. Azoknak, akik ezt a kezelési formát választják, tudniuk kell, hogy nincsen tudományos magyarázat a hatásosságára és némely gyógynövényes étrend-kiegészítőjük veszélyes lehet a magas fémtartalom miatt, ami hatással lehet akár a gyógyszeres kezelésekre is, főleg ami a magas vérnyomást illeti.

Homeopátia - az ellenszérum?

HomeopátiaHomeopátia
Több mint két évszázaddal ezelőtt indult hódító útjára a homeopátia Németországból. A fő alapelve az, hogy az anyag, ami beteggé tett bennünket, meg is gyógyíthat. A homeopátiával foglalkozó természetgyógyászok egyesével elemzik betegeiket és az elemzés alapján írnak fel gyógyszer-kombinációkat, hogy a szervezet egyensúlyát visszaállítsák és megszabaduljanak a betegségtől. A tablettákban vagy cseppekben található hatóanyag-mennyiség rendkívül kicsi, a legtöbb valamilyen természetes anyagot tartalmaz. Sokszor jógát vagy meditációt, esetleg kineziológiát is ajánlanak mellé vagy egyéb tradicionális gyógymódot.   

Pontosan ez a kis dózis okoz problémát a kutatóknak a homeopátia értékelésében. Nagyon nehéz mérni és megfigyelni a kis mennyiségű hatóanyag-kombináció hatását, valamint az egyéni elbírálás, elemzés is megnehezíti a statisztikai mennyiségű adat generálását. Különböző elbeszélések alapján a homeopátia segíthet az influenza, a hasmenés, az allergia, az asztma és a szédülés kezelésében, de nagyon kevés tudományos tény támasztja alá ezt a “gyógymódot”.

Kiropraktika - a titok a csontjainkban van?

Kiropraktika, masszázs | Fotó: 123rf.comKiropraktika, masszázs | Fotó: 123rf.com

A kiropraktorok helyre teszik a csontokat, az ízületeket, így csillapítják a fájdalmat és javítják az egészségi állapotunkat. Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a kiropraktika segíthet a hát, a nyak vagy a derék fájdalmak enyhítésében, de nincsen tudományos magyarázat arra, hogy egyéb problémák esetén, mint például a fejfájás, vagy az asztma szintén segítséget nyújtana.

Holisztikusabb megközelítésért a kiropraktikát ötvözik homeopátiával, így az egész test kezelhető. Általánosságban elmondható, hogy a kiropraktika biztonságos, mégis vannak olyan esetek, amikor nem ajánlott: strokra hajlamos embereknél, illetve az ér- vagy idegrendszert érintő betegségek esetén sem alkalmazható. A fájdalom manipulálásával esetleg komolyabb betegségek tüneteit is elveszíthetjük, ezért mindenképpen érdemes a kezelőorvossal egyeztetni a várható hatásokról.

Gyógynövények, természetes táplálékkiegészítők - gyógyít vagy megelőz?

Gyógynövények | Fotó: 123rf.comGyógynövények | Fotó: 123rf.com
A legtöbb vitamin és táplálékkiegészítő az ősi kínai orvoslásban gyökerezik vagy más alternatív kezelési módszerben, a gyógynövényekről világszerte gyűjtenek információkat és folynak kutatások. A halolaj fogyasztásával kapcsolatban például már konkrét kutatásokkal is igazolták, hogy csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A fokhagymáról azt állítják, hogy a rák, a szívbetegségek kialakulásának esélyét csökkentheti, valamint csökkentheti a koleszterinszintet is.

Több ezer gyógynövényt tartanak számon, de a legtöbb hatása kevésbé megalapozott. Ennek ellenére a gyógynövények használata rendkívüli módon elterjedt, ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenki számára egyformán ajánlott a fogyasztásuk. Mindenképpen tanácsos az orvosunk vagy szakember véleményét kikérni a használatukról. Ezek a készítmények elsősorban a megelőzésben nyújthatnak nagy segítséget.

Forrás: discovery.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...