2024.03.29. 17:50:40 7179 282

Miért muszáj aludni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az alvásmegvonást vizsgáló tanulmányok arra mutatnak rá, hogy szoros összefüggés van a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az immunrendszeri rendellenességek, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a hangulatzavarok, vagy éppen az elhízás között.

Alvás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Alvás

A kutatók 2005 óta tüzetesebben megvizsgálták az elégtelen vagy megzavart alvás sejtekre, a szubcelluláris szintre, a hormonszabályozásra, az anyagcserére és a génexpresszióra (vagyis a génkifejeződésre) gyakorolt hatását. Számos tudós kijelenti, hogy az elképesztően felgyorsult tempójú világunk, a modern ipari nyomás, a rendszertelenség, a mozgalmas és hosszúra nyúló munkabeosztásra és az életmódra általában jellemző kaotizmus súlyos hatásokat gyakorol az alvásra, ugyanakkor veszélyezteti az általános egészséget is. Az alvás esszenciális az egészséges fizikai és szellemi működésünkhöz, a tiszta és összeszedett gondolkodáshoz, a megfelelő koncentrációhoz, az emlékek feldolgozásához és megszilárdításához, az érzelmek szabályozásához, a kognitív teljesítményekhez.

Mennyi az annyi?

Felmerül a kérdés, hogy mennyi alvásra van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy egészséges maradhasson? Dr. David F. Dinges és csapata több évet felölelő kutatása szerint az alvás időtartama – egy átlagos, egészséges felnőtt esetében – ideálisan legalább hét, hét és fél óra kell, hogy legyen. Amennyiben ennél kevesebb, úgy nagyobb eséllyel törnek felszínre a legkülönfélébb alvásmegvonással kapcsolatos rendellenességek. Az emberek többsége azonban kevesebb, mint hat órát alszik éjszakánként.

Mi történik, ha nem alszunk eleget?

Az elégtelen alvás számos negatív hatást von maga után. Lássunk néhányat ezek közül:

  • megnőhet a különféle betegségek kockázata (pl. bizonyos rákbetegségek – köztük a mell-, vastagbél-, a prosztatarák, valamint a cukorbetegség),

  • romlik a szervezet ellenálló képessége,

  • egy elemzésből az is kiderül (lásd az European Heart Journal), hogy a túl sok alvás (9 óra vagy több) legalább annyira káros a szív egészségére, mint a túl rövid,

  • már akár egyetlen éjszakai alvás hiánya is komoly kihívások elé állítja az agyi funkciókat (a gondolkodás, a reakcióidő, az éberség, a döntéshozatal, az érvelés, a problémamegoldó képesség és megismerés szintjén például),

  • a memória különösen megsínyli az alvásmegvonást – feledékenyebbé tesz, nehezebben megy a tanulás és az információ-elraktározás,

  • csökkenhet a libidó – egy tanulmány szerint az öt óránál kevesebb alvási idő legalább 15 százalékkal csökkentheti a nemi hormonok szintjét (ez pedig, főként a férfiak esetében, hatással van a hangulatra és a lendületre egyaránt),

  • nagyobb valószínűséggel halmozódhatnak fel a felesleges kilók,

  • nem meglepő módon a balesetveszély is magasabbra ugorhat – a kimutatások szerint megháromszorozódhat az autóbalesetek valószínűsége,

  • a bőr állapotán is megmutatkozhatnak az alacsony minőségű alvás szembetűnő jelei – mégpedig több ránc, megereszkedett bőr formájában.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.