2022.08.26. 12:00:02 15996 294

Miért esik össze a piskóta? – Trükkök és az univerzális alaprecept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A piskóta az egyik leggyakrabban készített süteménytészta világszerte, sokrétű felhasználása, finom íze, nagyszerű állaga miatt tökéletes desszertalapanyag. Nagymamámmal gyerekkoromban nyáron hetente sütöttük a meggyes piskótát. Azóta is fejből tudom a receptet, pedig csak 8 éves voltam.

Vaníliás piskótatorta porcukrosan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vaníliás piskótatorta porcukrosan

Népszerűsége talán annak köszönhető, hogy az eredeti alappiskótához nem kell más csak liszt, cukor és tojás. Ezt még egy gyermek is könnyen megjegyzi (lásd. Fent :)), így nincs szükség receptkönyvre, ha egy jó kis piskótát szeretnénk enni. Ugyanakkor az elkészítése egy picit trükkös, hiszen a tojásfehérje felverése még robotgéppel sem mindig sikerülhet 100%-osan... Pedig ez a kemény hab teszi igazán ruganyossá a piskótánkat. És még akkor is összeeshet a tészta, miután kivesszük a sütőből. Mi ennek az oka?

Miért esik össze a piskóta?

A tökéletes piskótához folyamatosan egyenletes hőmérsékleten kell tartanunk a süteményt. Nem szabad nyitogatni a sütőajtót, hiszen akkor „huzatot” kap a tészta, és célszerű sütés után a sütőben kihűteni, hogy ne érje hirtelen hőmérséklet-változás. Először csak résnyire nyissuk rá a sütőajtót, s így hagyjuk pihenni, langyosra hűlni, csak eztán vegyük ki. 160 fokon minimum 40 percig süssük.

Arra is ügyelni kell, hogy fehérjét ne törjük össze, és jó keményre verjük, óvatosan keverjük össze a sárgájával és a liszttel. Kétféleképpen állhatunk neki. Van, aki a fehérjét a cukorral kikeverteti és ehhez adja hozzá a tojás sárgáját valamint a lisztet (sütőporral). Van, aki a sárgáját keveri ki a cukorral, kemény habbá veri a tojásfehérjét, és óvatosan adja hozzá a kifehéredett, majd liszttel összekevert tojássárgájához. Amikor így készítettem nem esett össze a piskótám, amikor az első módszerrel, akkor igen. Ezért én ezt a második verziót javaslom, biztosabb a végeredmény, ha minden instrukciót betartunk.

Nagymamám piskóta receptje

Hozzávalók:

8 tojás
8 csapott evőkanál cukor
8 púpos evőkanál liszt
1 cs sütőpor

Elkészítés:

A tojást megmossuk, megtörjük és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől, ügyelve arra, hogy a fehérjéhez ne kerüljön a sárgájából. A lisztet beleszitáljuk egy tálba és összekeverjük a sütőporral. A tojássárgáját fehéredésig kikeverjük a cukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgájához hozzá adjuk a sütőporos lisztet, és összekeverjük. Majd részenként adagolva a tojásfehérjét, óvatosan összeforgatjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük a masszát, majd 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. A sütőben hűtjük ki, hogy ne essen össze a piskótatészta.

Piskóta változatok

Az alappiskótát dúsíthatjuk különböző gyümölcsökkel. Csepegtessük le, s óvatosan szórjuk bele a tepsibe simított tésztába. Elkészülhet tortaformában is.

6 tojásosan kisebb mennyiséget kapunk. Annyi kanál cukor és liszt kell, ahány tojást teszünk bele.

3 tojással kiváló piskótatekercs alapot kapunk.

Ha egy kanál lisztet egy kanál holland kakaóporra cserélünk isteni kakaós piskótát süthetünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...