2015.04.07. 15:36:34 11721 329

Mi okozza a száraz bőrt és hogyan lesz újra puha?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A normál egészséges bőrt egy nagyon vékony, zsíros védőréteg fedi. A lipidek. A feladatuk az, hogy bent tartsák a nedvességet, így a bőr sima és puha lehet. Ha száraz a bőröd, akkor általában valamilyen környezeti hatás miatt ezek a zsíros olajok megsemmisülnek, így semmi nem védi meg a bőrt attól, hogy repedezetté és fakóvá váljon.

Száraz bőr - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Száraz bőr

A fűtés miatt kialakult száraz levegő a lakásban és az irodában, a hideg, a hűvös (néha orkán erejű) szél mind-mind olyan külső hatás, ami a bőr kiszáradását okozhatja. Többnyire a lábon, az arcon és a kézfejen fordul elő.

A környezeti hatásokon kívül Te magad is felboríthatod ezt az egyensúlyt. A gyakori és nem megfelelő szappanhasználat, a túl sűrű kézmosás, az antibakteriális, erős kézfertőtlenítők használata vagy a testápoló nem megfelelő alkalmazása, beteheti a kaput a szép bőrnek. Ezenkívül, bármilyen furcsán hangzik, a hosszúra nyúlt, forró vizes zuhanyzások és fürdőzések is száraz bőrt okozhatnak.

Hogyan szabadulj meg a repedezett, érdes bőrtől?

Gondolom, szeretnéd elkerülni a kiszáradást, a cserepes ajkakat és a repedezett, érdes bőrt, és örülnél neki, ha ismét olyan puha lenne a kacsód, a lábad vagy az arcod, mint egy baba popsi. Íme néhány tanács, amit megfogadhatsz.

  • Válassz minél lágyabb szappant, és azt a kezeden, az arcodon, a hónaljadon és a talpadon alkalmazd csak. A többi részed tiszta, meleg (de inkább csak langyos) vízzel mosd át.
  • Használj illatmentes, érzékeny bőrre való termékeket.
  • Ne használj antibakteriális szereket és ne vidd túlzásba a kézmosást.
  • Ne használj szivacsokat, fürdőrózsákat, fürdőkendőket és luffát, ezek leviszik a védő lipidréteget a bőrről.
  • Próbálj ki gyógyszertárban kapható fürdőkrémeket, vagy használj gyengédebb szappant illetve tusfürdőt.
  • Olyan sűrű testápolót használj, ami, ha a kézfejedre tennél belőle egy adagot és megfordítanád, nem csöppenne le róla.
  • A testápolót kicsit még nyirkos bőrre kend (előtte csak itasd fel róla a vizet, ne dörzsöld!), így a vízzel együtt szívódhat be. Pár perc után a felesleget töröld le egy törölközővel.
  • Igyál sok vizet!
  • Párásíts az otthonodban!
  • Inkább zuhanyozz, ne fürödj!
  • A zuhanyzás ne tartson tovább pár percnél, és ne forró vízben zuhanyozz, inkább langyosban. A tisztálkodás után csak itasd le a vizet a törölközővel, ne dörzsöld a tested.

Bőrallergia vagy más betegség is okozhatja

Ha viszket a bőröd a ruha alatt: viselj puhább anyagokat, ne hordj szűk ruhát, és próbálj ki egy antiallergén mosószert valamint tisztálkodó szereket. Lehet, hogy valamire allergiás vagy, ha mindig valami mást változtatsz, akkor kitesztelheted, hogy pontosan mire.

Gondold át, milyen gyógyszereket szedsz és azok nem okozhatják-e a bőr kiszáradását, mellékhatásként.

A száraz bőr a cukorbetegség kísérője is lehet, de az ekcéma és az alultápláltság is okozhatja. Beszélj kezelő orvosoddal, mit javasol.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...