2021.10.02. 15:21:11 6900 204

Mi köze van a kismama vérző ínyének a korszüléshez vagy a vetéléshez?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koraszülések 10-30 százaléka méhfertőzésnek tulajdonítható, amelyet egy, a szájban is gyakran megtalálható baktériumtípus okoz.

Aggódó várandós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aggódó várandós nő

A terhességi szövődményeket megakadályozzák a halolajban található vegyületek, beleértve a koraszülést, az újszülöttkori halált és a halvaszületést. Ezt egerekkel kísérlezetve mutatták ki azokban az esetekben, amikor a szövődményeket az F.Nucleatum baktérium okozta. Egy amerikai tudósok által készített tanulmány új stratégiát javasol a nők terhességének védelmére.

"Ez a baktérium mindenütt jelen van, mindenkinek a szájában" - mondta Yiping Han, Ph.D., a tanulmány vezető szerzője. "A problémák akkor kezdődnek, amikor a test más részeire “utazik”.Terhes nőknél a méhlepényt különösen veszélyezteti az F.Nucleatum fertőzés. A terhesség alatti hormonális változások gyulladást és vérzést okozhatnak az ínyben, amely a terhes nők 30-100 százalékát érinti. A vérző íny “bejáratot teremt” a baktériumok szivárgásához a véráramba. A keringési rendszerbe kerülve a baktériumok a méhlepénybe vándorolhatnak, és ott gyulladást okozhatnak, amelyet esetenként vetélés vagy halvaszülés követhet.

A kutatók ilyen baktériumokat fecskendeztek be egerekbe a terhességük harmadik trimeszterében. Ahogy előre jelezték, a baktériumok behatoltak az állatok méhébe. Látták, ahogy a baktériumok gyulladásos reakciót váltottak ki az egér placentán belüli endothelsejtjeiben, ami koraszüléshez vezetett. A gyulladásos válasz csak akkor következett be, ha egy specifikus immunfehérje volt jelen az anyák endothelsejtjeiben. A vemhes egerekben, amelyekből hiányzik ez a fehérje, kevesebb magzat halt meg, ami arra utal, hogy az a fehérje által generált gyulladás kritikus szempont a koraszülések kialakulását tekintve.

Miután ezt megállapították, olyan gyulladáscsökkentő szereket kerestek, amelyek biztonságosak a terhes nők számára. Mivel az Omega-3 zsírsav-kiegészítőket széles körben használják a gyulladás csökkentésére krónikus gyulladásos betegségekben, például szívbetegségekben és reumatoid artritiszben, Dr. Han és csapata az Omega-3 zsírsavakban gazdag halolajjal kísérlezett. Ezeket a kiegészítőket már korábban is ajánlották terhes nőknek a magzat fejlődésének támogatására.

Az új kísérletek bebizonyították, hogy az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők meggátolják a gyulladást és a baktériumok szaporodását a vemhes egerekben, és csökkentik a koraszüléseket, a vetéléseket és a halvaszületéseket. Han most azt reméli, hogy terhes nőknél is klinikai vizsgálatot kezdhet annak tesztelésére, hogy az Omega-3 zsírsavak képesek-e megakadályozni a méhen belüli F. Nucleatum-fertőzést is.

Forrás: MedicalXpress

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.