2023.07.14. 08:38:20 5931 222

Mi és ki rejlik a pletyka mélyén?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek, fajtól, nemtől, kulturális háttértől, mentalitástól függetlenül, rögtön kezdetét veszi a pletykálkodás szertartása, mely folyamatban meg- és kibeszélik az aktuális hírek legszaftosabb és legintimebb részleteit. Mindeközben, természetesen, a beszélt események egyéni fantáziavilágba mártásától sem tartózkodnak, ezáltal cifrább, cikornyásabb formát adva a kommunikáció központi témájának, eseményének, ám legtöbb esetben: személyének. A neves történész, Kovács Kiss Gyöngy, szellemes nézete szerint a pletykálkodás egykorú az emberiséggel, „hiszen mióta az ember ember – pletykálkodik.”

Pletyka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pletyka

Meglehet, hogy a sűrűn rosszindulatú, félreérthető, ködösítésekkel teleszőtt bulvárhírek kapcsán az első reakciónk a hárítás természetesnek tetsző gesztusa, mégis megesik, hogy azon kapjuk magunkat, hogy a „vajon mi történhetett” izgatott kérdésétől felhevülve mohón meghallgatjuk, elolvassuk azt.

Egy meglepő adat szerint a hétköznapi kommunikációk több mint 80%-át a pletykálkodás képezi. A mendemondaként vagy szóbeszédként is számon tartott beszédtípus (pletykálkodás) során egy személyt, ügyet vagy eseményt gyakran indiszkrét módon tesznek ki olyan híreszteléseknek, mely helyzetekben a kibeszélt nem tud közvetlenül megnyilvánulni a róla elhangzottak kapcsán. Ez utóbbi okból kifolyólag a hírbe hozás vagy kibeszélés felelőtlen cselekedetté formálódhat, hiszen gyakorta negatív keretbe helyezheti a kipletykált személyt. Ennek ellenére a kutatók közül sokan azt állítják, hogy az emberi viselkedés megértésének egyik nagyra becsült elemének, alapvető szociokulturális jelenségnek tekinthető.

Egy kis történelmi ínyencség (pletyka?), hogy eleink életében voltak úgynevezett utcai „Pletyka-sorok”, ahol az elmondások szerint (!) olyan idős emberek – többségében hölgyek – töltötték fölös idejüket, akik a helyi eseményekről jól voltak informálva.

Nem kétséges, hogy inkább a mendemondák fültanúiként vélekednénk magunkról, semmint híresztelőiként, neadjisten „elszenvedőiként”. A régi álomfejtések is árulkodnak a pletykától való félelemről, hiszen például, ha valaki tojásról álmodott, felébredve elkezdte magát lelkileg felkészíteni – már amennyire ez lehetséges – egy küszöbön álló gyalázatra, esetleg pletykára.

Noha a pletyka mentségére legyen mondva, a felmérések szerint a szóbeszéd mindösszesen 5%-a minősül rosszindulatúnak, negatív töltetűnek. A híresztelések elsődleges funkciója az információszerzés és –átadás, valamint az egyének jól értesültségre törekvése.

Kisfalusi Dorottya és Takács Károly tanulmányából pedig az is kiderül, hogy a pletykálkodás a kamaszok esetében egyfajta magasabb státuszhoz jutás eszközeként is szolgálhat. A szerzőpáros arra is rávilágít, hogy bár ez a mindennapi életünk szerves részét képező beszédforma pozitív töltettel is rendelkezik, mégis számos esetben káros befolyással lehet mind az egyénre, mind pedig a közösségre. A kellemetlen hangulat, a csoportosan jelentkező bizalmi válság, a kételkedés, a másik fél árgus szemekkel való nézése mind a negatív aspektusú pletyka jelenlétéről adhat bizonyosságot. Ilyen esetben a romboló hatású hírbe hozás akár becsületsértéssé, verbális erőszakká fajulhat.

Dr. Balatonyi Judit kutatásai pedig arra is rámutattak, hogy a pletyka egy kapcsolat közelségéről, vagy távolságáról is árulkodhat. Például egy baráti közösségben a tagok által kevésbé vagy felületesen ismert egyénről leginkább a negatív információk kerülnek fókuszba. Míg a legközelebbiek esetében – családtag, barát, rokon – esetében túlnyomórészt a pozitív vélekedések, értékelések jutnak helyhez.

A BBC felületén Kathryn Waddington pszichológus a pletyka kapcsán írt néhány meglepő tényt, melyek közül megemlítünk néhányat:

  • informális elemzés megdönteni látszik azt az általánosan bevett nézetet/mítoszt, mely szerint pletykatéren a nők túlreprezentáltsága jellemző, ugyanis kiderült, hogy a férfiak legalább ugyanannyi pletyka-központú kommunikációt folytatnak, mint nőtársaik

  • tulajdonképpen egészen a 16-18. századi rettenetes boszorkányüldözésekig a pletykálkodást ártalmatlannak tekintették. Ezt követően viszont az embertelen eljárások, vádak, büntetések és bosszúállások katalizátorává lett

  • a 17-18. században egy szerencsés fordulópontnak köszönhetően a pletyka a kávéházak művelt és szellemes társalgásainak fűszereként, a sziporkázó intellektus generátoraként szuperált.

Meglehet, hogy a pletykát pozitív vagy negatív töltetűvé éppen a beszélgetők szándéka teszi, hiszen egy „mi újság?” kérdés mögött ugyanúgy lapulhat az ártatlan és ártalmatlan hogy-lét felőli érdeklődés, azonban ott rejtőzhet a morózus „tetten érés” már-már abnormális vágya is. Kérdés, hogy adott helyzetben melyik változat mellett tesszük le a voksunkat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.