2022.08.31. 17:30:00 7970 273

Mi az a nyár végi depresszió és hogyan győzheted le?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, ám talán nyáron érezhetjük magunkat a legszabadabbnak. Az évszak a szerencsésebbeket megannyi kalanddal is elkényeztethette, mégis, ahelyett, hogy óriási energiával feltöltődve csapnánk bele az őszbe, inkább egyfajta furcsa mélabús érzés keríthet minket a hatalmába. Ez lenne a nyár végi depresszió?

Tengerparti merengés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tengerparti merengés

A nyár végi melankólia egy valóban létező lelki állapot, ami nem csupán az iskolapadba visszatérő gyerekeknél alakulhat ki, hiszen, velem együtt számtalan ember kedélyállapotán látszik meg ilyen módon az ősz közeledte.

Mi okozhat nyár végi depressziót?

A nyár vége felé észrevehetően rövidülnek a nappalok, a hőmérséklet is elkezd lecsökkenni. A nyaralás után amúgy is nehéz visszatérni a mókuskerékbe, így nem is csoda, hogy a lehulló levelek és a hajnali ködnek már csak a gondolatától is lehangoltak leszünk.

A fiatalokat azonban egy másfajta félelem mozgatja, ez pedig az úgynevezett FOMO (Fear Of Missing Out), azaz félelem, hogy kimaradnak valamiből. A folyamatosan jelen lévő impulzusok egyre nagyobb nyomást helyeznek rájuk, arra ösztönözve őket, hogy minél több eseményen vegyenek részt és minél több dologba vágjanak bele egyidejűleg. A fiatal korosztály leginkább attól tart, hogy - elődjeikhez hasonlóan - elrohan mellettük az élet, mivel túl sok időt rabolnak el tőlük a hétköznapi feladatok, mint például a munka.

Hogyan győzhető le az őszi depresszió?

A gondtalannak tűnő napsütéses napokat leváltják az egyre szürkülő és hűvösebb szeptember. A nyár végével azonban nem törvényszerű, hogy szomorúnak vagy depressziósnak érezzük magunk. Amíg tart az indiánnyár, még grillezhetünk és néhány piknikre is sort kerülhet! …és juhé! A döglesztő hőség nélkül!

Legyen miért várnod az őszt!

Értékeld át a negatív gondolatokat: ne a borongós, hűvös időre gondolj, hanem arra, ami ezzel jár: A színes falevelek látványa, a sült gesztenye és a sütőtök ízesítésű kávé vagy forró csoki, a padlizsán és a bordó színű ruhák. Az ősz kezdetén számtalan szüreti és egyéb gasztronómiai fesztivál vár ránk, vessük bele magunkat minél többe!

Kezdj el tervezni!

Kutatások bizonyítják, hogy a tervezgetés és az örömteli várakozás hatékony ellenszere a búskomorságnak, mivel sikeresen feledteti környezetünk szürkeségét. Ha még nincs ötleted a következő évi nyaraláshoz, kezd kisebb léptékben!
Lássuk, vajon milyen csodás kiruccanást tartogat számodra a következő időszak? A karácsonyi ajándékok kitalálását is ér minél előbb elkezdeni.

Forrás: www.montivíz.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.