2021.03.31. 10:00:00 9437 213

Mérgező munkahely? Beletörődés helyett birkózz meg vele!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gondoltad volna, hogy a rossz hangulatú munkahely nem csupán a kreativitásunkat és a termelékenységünket, de a mentális egészségünket is ronthatja? A mérgező munkahely sajnálatos módon mindennapos körülmény, aminek megváltoztatása komoly kihívást jelent. Bár nem lehetetlen megküzdeni vele!

Negatív személyiség a munkahelyen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Negatív személyiség a munkahelyen

A kellemetlen helyzetek (érdekütközések, munkáltatói túlkapások) megoldása időigényes folyamat lehet, azonban saját érdekünk, hogy megpróbáljunk jobbítani körülményeken: Ismerkedjünk meg a három legeredményesebb módszerrel, amelyek a munkahelyi gond mértékétől függően segíthetnek a helyzet rendezésében.

1. Dokumentálj!

Munkanapló készítése hasznos lehet akkor is, amikor nincs baj a munkahelyen, pl. telefonhívások és értekezletek jegyzetei és releváns e-mail mentése. A feladatok előre haladásának folyamatos figyelése, pedig különösen hasznos a mérgező hatású munkakörnyezetben. A munkák iránti elkötelezettséget bizonyító dokumentáció mutatja, hogy erőfeszítéseket tettél a problémák megoldására. A dokumentáció különösen hasznos lesz, ha végül az események esetleg kikerülnek az ellenőrzésünk alól, ilyenkor jogi lépések is szükségesek lehetnek. Minél több releváns bizonyítékot tudunk gyűjteni, annál kevésbé lehetséges, hogy a mérgező munkatársak igazán sarokba tudnak szorítani bennünket.

2. Csapatban könnyebb!

Amikor a munkahelyünk légköre elviselhetetlenné válik, érdemes tanácskozni a közvetlen munkatársainkkal a helyzettel kapcsolatban. Amennyiben egy bizonyos munkatárs tehető felelőssé a rossz légkör kialakulásáért, akkor minél nagyobb az összefogás, annál valószínűbb, hogy képesek lesztek hatni a körülményre. Emiatt nem meglepő, hogy a mérgező munkahely egyik leggyakoribb jellemzője a csoportosulások kialakulása. A megosztottság esetén akkor lesz esély javítani a mindennapos hangulaton, amikor a „normális” viszonyokat támogató csoportot több munkatárs támogatja.

3. Lépj (ki) időben!

A jó munkahely nem okozhat számunkra egy bizonyos fokúnál nagyobb érzelmi vagy fizikai stresszt! Ha úgy érzed, hogy ez átmegy azon a szinten, amit maximumnak megszabtál, akkor itt az ideje, hogy lépj! A mélyen gyökerező konfliktus önmagától nem fog megszűnni, főként nem rendezhető jelentős személyi változás nélkül. Ha kezdeményezésed nem hozna kézzel fogható eredményt, ideje lehet a munkahely váltásnak is: Biztosan egyetértesz abban, hogy egyetlen munkahely sem érhet többet az egészségénél, ezért végső megoldásként keresd a lehetőségeket a váltásra! Az egészséges munkakörnyezetnek kétirányúnak kellene lennie: A csapat tagjainak kölcsönösen létfontosságúnak kellene lenni egymás számára. Amennyiben a munkatársak és a felettesek nem becsülnek meg, akkor itt az ideje a helyzet mérlegelésére! Legyél bátor és konstruktív az álláskeresés során, és tekints úgy erre a helyzetre, mint a személyes fejlődésed ugródeszkájára.

Forrás: www. simply-woman.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...