2019.05.22. 15:59:36 25042 399

Menütervezés, ahogy a nagyanyáink csinálták!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár imádom a különleges ételeket, és bárhol járok, ki kell próbálnom a helyi specialitásokat, mégis a mama főztje marad az örök kedvenc, és az egyszerű magyar ételek, mint például a krumplistészta vagy a karalábéleves. A nagyi nemcsak máshogy főzött, de máshogy is tervezett, és ezeket lestem el tőle.

Sütés-főzés a nagymamával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sütés-főzés a nagymamával

A főzés egyik legnehezebb része a menü megtervezése. Kitalálni, hogy tulajdonképpen mit is adjunk a családnak enni... Ha minden napra legalább az ételfajta meg van határozva: pl.: kedden főzelék, csütörtökön hal, akkor máris könnyebb egy kicsit a dolgunk. A mama pedig éppen ezt tette, és a praktikáit érdemes ellesni, majd saját képünkre formálni, az ízlésünkhöz igazítani. :)

Hétfő

Hétfőn általában a vasárnapi maradék volt terítéken: húsleves és rántott hús. A vasárnapi ebédet nem igazán variálta túl a nagyi, maradék pedig mindig volt dögivel, és ez így volt rendjén. :)

Kedd

Kineveztük főzelék-napnak! Bármilyen zöldségből készülhetett a főzelék, és természetesen dukál mellé valamilyen húsos feltét: sült oldalas, virsli, csirkecomb esetleg főtt tojás, de a legtöbbször: fasírt!

Szerda

A szerda volt a kedvenc napom, ugyanis az volt a tészta-nap! Egy könnyű leves (például borsóleves, karalábéleves, vegyes zöldség, tojásleves vagy paradicsomleves) és egy jó kis tészta: krumplis, káposztás, túrós vagy akár sajtos is lehet. Egyben ez a szerdai volt a húsmentes nap is.

Csütörtök

Egy egyszerűbb leves és egy húsos főétel. Tarhonyás vagy rizses hús, rakott burgonya (és egyéb rakottasok), töltött káposzta, milánói, de hal, gomba vagy akár sajt is jöhet a csütörtöki napon.

Péntek

Egy tartalmas leves és egy édes vagy éppen sós kiegészítő. Gulyások, halászlevek, frankfurti leves, palacsinta, bukta, rizskoch, esetleg lángos vagy pogácsa. Tuti befutó a pénteki menü!

Szombat

Valami gyorsan elkészíthető, olcsó és tartalmas ebéd dukált szombatra. Egy időben ez volt a babos nap. :) Igazából érthető a dolog: a bab nagyon egészséges, ugyanakkor puffaszt, és nem szívesen viszi be a munkahelyére az ember azokat a szagokat. :) A legjobb, ha hétvégén van ideje elszelelni a problémának, és legalább nem marad ki az étrendből ez a magas fehérje tartalmú hüvelyes sem. Persze jöhet szombatra más is: mint például paprikás krumpli, lecsó - valami gyorsan elkészíthető, hogy maradjon szabadidő.

Vasárnap

Ó azok a vasárnapi ebédek. Volt időszak, amikor édesanyám, a mamám és én (szóval három generáció) együtt főzőcskézett. Természetesen én csak kisegítettem ekkor még. Krumplit hámoztam (csak mindig túl faragtam :D), paníroztam ilyesmi. A leves vagy csirke vagy sertés húsleves volt, a főételek közül pedig nem hiányozhatott a rántott csirke és a rántott sertéskaraj. Aztán persze megjelentek az olyan modern kaják is az asztalon, mint az ánkülbens, de csak kivételes alkamakkor. :D

Persze, ha valamelyik nap esetleg nagyobb adag készült valamiből, akkor a következő nap még simán elfogyasztottuk, vagy esetleg vacsorára. Ha a heti menüt megtervezitek előre, a bevásárlás is könnyebb lesz, ritkábban kell boltba menni, és összességében kevesebbet fogtok költeni! Nos, nálatok mi lesz a jövő heti menü?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...