2017.10.30. 17:59:06 17655 454

Máriatövis - védelem a szívnek, a májnak és a bőrnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Őszbogáncs, Boldogasszony teje, Boldogasszony tövise, máriabogáncs, tarkabogáncs, Szűz Mária tövise - már ez a sok népi elnevezés is azt bizonyítja, hogy a máriatövist sokat használták, és még használják is mind a mai napig.

Máriatövis - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Máriatövis

Mediterrán vidékről (Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia) származó gyógynövény, amelyet Magyarországon termesztenek, mivel gyógyszeripari alapanyag is a magjából kinyert szilimarin.

Egy éves vagy áttelelő 1-1,5 m magasra növő növény. Hajtása tenyészidő feléig tőrózsás. Fénylő levelei fehéren pettyezettek, márványozottak, szélük öblösen hasogatott, élük tüskés. A fészkes virágzat a szár csúcsán helyezkedik el, átmérője 5-8 cm. A fészket nagy, szúrós hegyű fészekpikkelyek borítják. A lila csöves virágok a sárgásfehér pelyvaszőrökkel fedett virágzati vackor alsó részében találhatóak. A termés ék alakú, barna színű, fehéresen csíkólt, fényes, bóbitás kaszattermés.

Hatóanyagai:

Fő hatóanyaga a szilimarin nevezetű vegyület, amely 3 bioflavonoidból épül fel: silibyn, silidianin, silychristin. Mindezek az érett magvak 4-6 %-át teszik ki. Ezenkívül a további hatóanyagok: többféle flavonolignán, szilibinin, szterolok, polinek, fumársav, linolsav, olajsav és keserű anyagok.

Máriatövis gyógyászati célra felhasználható részei:

máriatövis levél (Cardui mariani fólium)
máriatövis érett termés (Cardui maiani fructus
Levelét szárított formában, magját (érett termés) kipréselve használjuk.

Alkalmazás módjai:

tea (levél, magja)
magolaj (külsőleg, belsőleg)
injekció, infúzió, tabletta (orvosi alkalmazás szerint)
homeopátiás készítmény (homeopátiás orvosi alkalmazás szerint)

A népgyógyászatban régebben a máriatövis levelét alkalmazták teaként, ma már csak magja alkotóeleme néhány teakeveréknek. Mivel zsírban oldékonyak a legfőbb hatóanyagok, ezért a tea terápiás alkalmazása elavult.

A magolaj - hidegen sajtolt - napi ajánlott bevitele 1-2x 2 ml (mokkáskanál), amit étkezés előtt vagy alatta érdemes alkalmazni.

Injekció, infúzió, tabletta, homeopátiás készítmény csak klinikumban használható. Érdekesség, hogy a galócamérgezések egyik leghatékonyabb szere a máriatövismagból kinyert szilimarin vegyületcsoport, amit számos tudományos és klinikai teszt is bizonyított.

A máriatövis élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Máj és emésztőrendszeri betegségek:

A máriatövismag olaja megakadályozza a májban termelődő és a méregtelenítő folyamatokhoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület a glutation kiürülését, sőt akár 30-35 %-kal képes megnövelni koncentrációját, valamint a szuperoxid dizmutáznak (SOD) mennyiségét.

Magyarul, a máriatövis „kitakarítja" a gyógyszer, vegyszer, alkohol, nikotin, nehézfémek (pl. ólom, higany) és a kozmetikumokból származó mérgeket a szervezetből.

A máriatövis háromféleképpen védi a májat.

Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.

Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban, akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.

Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a vírusos májgyulladás (hepatitis B,-C)tüneteit. Sikerrel alkalmazható sárgaság esetén is. Igazoltan hatékony májzsugor(cirrózis), májnagyobbodás, zsírmáj kezelésére.

Serkenti az emésztőnedvek és az epe áramlását, megkönnyítve ezzel az emésztési folyamatokat. A máriatövis sikerrel alkalmazható tartós étvágytalanság esetében is. A növény szabályozza a máj koleszterin képzését, csökkenti a triglicerid és LDL (rossz koleszterin) szintet.

Szív és keringési betegségek:

A máriatövismag olaja hatékonyan enyhíti és szabályozza a szívritmuszavart,„kitakarítja" a vérből a toxikonokat, illetve feloldja és a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja az érfalakra rakódott lipideket (zsírokat), ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Egyéb betegségek:

A máriatövismag olaja - belsőleg és külsőleg egyszerre alkalmazva - lassítja az ekcéma és a pikkelysömör kórfolyamatát. Külsőleg enyhíti a kellemetlen viszkető érzetet.

Homeopátiás készítményként aranyér, visszérbántalmak és reumatikus panaszok enyhítésére használják.

A máriatövis hasznos lehet az endometriosis (a női meddőség egyik oka)kezelésében is, mivel segíti az ösztrogén lebontását a májban.

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot illetve szakvéleményt.

Forrás: http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...