2016.07.01. 12:50:35 14630 318

Levendula szörp receptek – Tedd Te is a spájzpolcra!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Izgalmas, mégis lágy ízű (és nem szappan vagy parfüm :)). Édes, mégis jót tesz neked. Azt gondolnád, hogy macerás, mégis nagyon egyszerű az elkészítése. Ez nem más, mint a fantasztikus levendula szörp! A levendula fesztiválok után mi mást is készíthetnénk ezen a hétvégén, mint ínycsiklandó levendula szörpöt!

Házi levendula szörp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi levendula szörp

Aki rendszeres olvasója a magazinunknak, az bizonyára észrevette már, hogy levendula-rajongók vagyunk. Rengeteg tippet osztottunk már meg veletek a lila gyógynövénnyel kapcsolatban, hol dekorációs ötltekről, hol háztartásban betöltött szerepéről, hol gyógynövény jellegéről beszéltünk. Bárhogyan is alkalmazzuk, a levendulával csak jól járunk.

Most két finom szörpreceptet osztunk meg veletek, az egyik több napos procedúra, de egyszerű, a másik változat egy nap, illetve pár óra alatt megvan, és utána egész nyáron élvezhetjük kellemes ízét és jótékony hatását.

Levendula szörp többféleképpen

Levendula szörp recept 1.

Hozzávalók:

  • 6 bögre cukor
  • 6 (lehetőleg bio) citrom héja és leve
  • 2 bögre víz
  • 2 bögre levendulavirág

Elkészítés:

A cukrot, a citromhéjat és a citromlevet a vízzel forrald fel egy lábasban. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, szórd bele a levendulavirágokat, zárd el a lángot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Ezután szűrd le és forrald fel újra. A szörpöt forrón töltsd előzőleg sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban néhány nap alatt hagyd kihűlni.

Forrás: levendulamagazin.hu

Levendula szörp 2.

Hozzávalók:

  • sok levendula (mondjuk, kb egy liter űrtartalmú edény nagyjából teljen meg vele)
  • annyi víz amennyi ellepi
  • literenként 1 kg cukor
  • literenként 5g (kb 1 teáskanál) citromsav

A levendulavirágokat beletesszük egy lábasba, felöntjük vízzel (ezt jegyezzük: hány liter vízzel öntötted fel.) Egy tányérral a víz alá nyomjuk a virágokat, majd az egészet lefedjük, és állni hagyjuk. Nagy melegben, tegyük a hűtőbe, de ha van kb. 20 fokos spájzunk, akkor ott is érlelhetjük. Két-három napot is állhat így. Ezután, annyiszor 5g citromsavat teszünk rá, ahány liter vízzel felöntöttük, majd átnyomkodjuk egy fakanállal. Ekkor láthatjuk, hogy a virágok kiengedik gyönyörű szép, lilás színüket. Fél órát még állni hagyjuk, majd átszűrjük egy textilanyagon.

Felmelegítjük a gázon, s ha elég meleg, de még nem forr elzárjuk, és literenként 1 kg cukrot adunk hozzá (lehet kevesebb is, ha kevésbé édesen szeretnénk), elzárjuk, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad a cukor, és ezután forralunk rajta egyet. Csírátlanított üvegekbe töltjük, és dunsztba tesszük.

Minél tovább forralod, annál inkább el fogja veszíteni a színét, de az íz meg marad. Van, aki ételszínezővel megszínezi, de szerintünk ez felesleges. :)

Forrás: befozok.blog.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.