2015.10.22. 13:40:00 11360 238

Lehet, hogy eddig Te is rosszul mostad a zöldségeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi a legjobb módja a zöldségek és a gyümölcsök mosásának? Az áztatás? A gyors hideg vizes öblítés? Hosszabb meleg vizes mosás? Esetleg mosogatószerrel vagy szódabikarbónával is át kell dörzsölni? Annyi mindent hallani... A helyes módszert tőlünk megtudhatod!

Zöldségek, gyümölcsök mosása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldségek, gyümölcsök mosása

A zöldségeken és gyümölcsökön baktériumok tanyázhatnak, nem is beszélve a szerekről, amelyekkel kezelhették őket. Éppen ezért egy gyors öblítés nem elég.

Hogyan tárold a zöldségeket?

A legjobb, ha a zöldséges rekeszben tárolod, a hűtőszekrény aljában, de ne tedd oda csomagolás nélkül őket! Ha a műanyag zacskóban helyezed a hűtőbe, akkor ne felejtsd el azt kibontani, így megelőzheted, hogy a párától idő előtt penészesedni kezdjen a drága zöldség.

Hogyan mosd meg?

A szakértők szerint nem kell semmi extra tisztítószer, a csapvíz megfelel, ha elég ideig tartod alatta a zöldséget. A legjobb, ha 30-60 másodpercen keresztül folyó hideg víz alá tartod és szépen dörzsölgeted a kezeddel közben, így a legtöbb baktériumtól megszabadulhatsz. Ha a zöldség földes (burgonya, sárgarépa), egy kefét is használhatsz a dörzsöléshez. A puha gyümölcsöknél óvatosan használd a kezed, hogy ne nyomd össze.

A legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek nincs szüksége áztatásra, elegendő a fent említett folyóvizes mosás. A salátaféléket, és azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyekre kosz és föld ragadhat pár percig áztassuk egy tál vízben (lefelé fordítva vagy levelekre bontva), majd szárítsuk meg (a salátát például egy salátaszárítóban).

Dr Sandria Godwin, (Ph.D. Tennessee Egyetem) professzor kutatásában ezekkel a technikákkal a baktériumok 98%-át elpusztították.

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.