2017.01.27. 17:30:58 18056 382

Kudzu, a kétarcú gyógynövény - Segítség függőség ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kudzu - Pueraria lobata – a naponta akár 30 cm-t is növekvő babnövény, Ázsiából származik. Évszázadok óta alkalmazzák ezt a kúszónövényt gyógyítás céljából, ugyanis rendkívüli méregtelenítő hatással rendelkezik: májregeneráló és májméregtelenítő hatású. Ugyanakkor a túl gyors növekedés miatt van, ahol irtani kellene.

Kudzu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kudzu

A kudzu, mint a függőségek elleni harcos

Régi leírásokból alapján kezdték kutatni a növény hatásosságát, és ezeknek a kutatásoknak az eredményei bizonyítják, hogy a kudzu segíti a függőségek által tönkretett szervezet regenerálódását a magas tápanyagértéknek köszönhetően. A benne található ásványi anyagok közül főleg a vas, a kalcium és a nátrium emelhető ki.

A növény gyökerében izoflavonok (egyfajta fitoösztrogén) találhatóak. A növény szervezetbe kerülésének hatására a szerotonin huzamosabb ideig a vérkeringésben marad, és természetes módon növeli a boldogságérzetet. Ezek fontos szerepet játszanak a függőségtől való megszabadulásban. Az alkoholfüggőségben szenvedőknek a kudzu fogyasztása segít az ital utáni vágy csökkentésében és a függőség leküzdésében, mivel a növény hatóanyagai javítják az általános közérzetet és a testi-lelki egyensúlyt, valamint erőt adnak.

A dohányosok esetében pedig a cigaretta elhagyásában tud rettentő sokat segíteni. A kudzu dopamint termel, így nem lép fel nikotinhiány. A kudzu fogyasztói néhány hét elteltével arról számoltak be, hogy nem kívánják a cigarettát. Sőt, ha rágyújtanak, az rosszul is esik nekik.

A függőségekről való leszokáshoz nyilvánvalóan elhatározás és akaraterő is szükséges, ám a kudzu 3 hónapos szedése mellett ez nem csak vágyálom.

Gyógynövényből gaz

A növény különös ismertetői a nagy levele és az erősen illatozó, csodaszép virága, ezért több mint száz éve Amerikába is betelepítették dísz- és takarmánynövénynek. Ám a már korábban említett rendkívüli gyors növekedésnek, és a természetes kártevők hiányának köszönhetően a kudzu megállíthatatlanul terjed. A babnövény rácsavarodik más növényekre, elpusztítja azokat. Ily módon egész erdőket tesz tönkre, és kiszorítja az őshonos növényfajokat. Továbbá a kutatók szerint a kudzu olyan mértékben szennyezi a légkört nitrogénvegyületekkel, hogy az a globális felmelegedés felgyorsulásához is vezethet.

Az amerikai kutatók most azzal kísérleteznek, hogy biológiai eszközökkel – pl. gombák, vírusok és rovarok - megállítsák a kúszónövény túlburjánzását. De ne vitassuk el a kudzu jótékony hatásait sem, hiszen több egészségügyi problémákra is megoldást jelenthet.

Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...