2016.09.04. 11:08:56 11372 319

Kopaszon is szép az élet – Amit a nektarinról tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ilyenkor ősz elején, amikor egyre közelít az időpont, hogy örömmel vegyített vágyakozó nosztalgiával gondoljunk vissza az elmúlt hónapok boldog pillanataira, jól esik még egyet beleharapni a nyárba. Ebben segíthetnek nekünk az olyan nyáridéző gyümölcsök, mint a finom nektarin.

Nektarin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nektarin

Eredetileg a szilva és az őszibarack „szerelmének gyümölcse”. Ízében inkább a barackra hasonlít, míg külsejét, vagyis a sima, „csupasz” héjat a szilvától örökölte. Van, aki pont ezért kedveli jobban, mint az őszibarackot: az „őszi” bolyhos, szőrös héjával ellentétben ő „kopaszon” éli mindennapjait.

Görög névadó

A nektarin szó sokaknak az édes nedű egyik szinonimájára, a nektárral hajaz. Ez nem is véletlen, hiszen nevét a görög Nektar istenről kapta, aki italát az „istenek italának” nevezte.

Mit rejt a csupasz héj alatt?

Sárgás, rózsaszínes gyümölcshúsa nem csak isteni ízével, hanem egészségünk miatt is fontos „tartalmával” is levesz minket a lábunkról. Finom, lédús, rostokban gazdag gyümölcsről beszélhetünk a nektarin esetében, így nem meglepő, hogy segíti emésztésünket. Alacsony kalóriatartalma miatt akár az nyár végi, őszi diétád része is lehet. De ami még nagyon fontos, hogy rengeteg A- és C-, valamint némi K-vitamint is tartalmaz. Ezen felül nem elhanyagolható mértékben tartalmaz ásványi anyagokat, mint a káliumot, foszfort és vasat. Továbbá érdemes még fogyasztani a benne lévő magnézium, folsav, valamint tiamin, piridoxin és niacin miatt. Szeléntartalma miatt is érdemes rá figyelni. Antioxidáns tartalma ugyan nem a legmagasabb, de mindenképpen érdemes észben tartani, hiszen szervezetünkre ez is pozitív hatással lehet.

Mit tehet a testünkkel?

Először is feltölti vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így az ősszel is érdemes belőle jócskán fogyasztani, akár heti 1-2 kilogrammot is. De ezen felül még rengeteg mindenben segíthet „odabent”:

  • Ha megrekedt az emésztésed, a nektarinban található kálium könnyedén segít ezen, valamint tested pH-egyensúlyát és a szénhidrátok könnyebb emésztését is támogatja. Magas rost és alacsony kalóriatartalma miatt pedig igazi diétás étek. A kálium továbbá a vérnyomás szinten tartásában is segíthet, mivel a nátrium hatásait kiegyenlíti. Az idősebb korosztálynak és a magas vérnyomásban szenvedőknek viszont fontos odafigyelni, hogy nehogy túlzásba essenek a káliumbevitelt illetően.

  • A fent már említett káliumtartalom és a gyümölcsben található rostok szívünk egészségéről is gondoskodik. Utóbbi beleink egészségéről és a normál koleszterinszintünkről is gondosodik.

  • Antioxidáns tartalma segít a legyőzni a testünket károsító szabadgyököket. Valamint az olyan antioxidánsok, mint a karotinoidok, bioflavonoidok a sejtek károsodását csökkentik, így – a béta-karotin, valamint az A- és C-vitaminnal együtt – segítenek megelőzni egyes rákos betegségek kialakulását.

  • A gyümölcs C-vitamin tartalma szöveteink erősen tartásában is segít, illetve részt vesz a szövetek összetartásában és a sérülések gyorsabb gyógyulásában nagy szerepet játszó kollagén termelésében.

  • Kicsit túlzás, hogy a megfelelő mennyiségű nektarin fogyasztása felel a szép és egészséges fogakért, bőrét, csontokért, szövetekért és nyálkahártyáért. De ha azt mondjuk, hogy a gyümölcsben található béta-karotin segít az A-vitamin termelésben, mely a fent felsoroltakért felelős, akkor azért van összefüggés, ugye?:-)

  • Mehet belőle az arcra is, persze, pakolás formájában. A száraz, pattanásos bőrnek igazi gyógyír, de megfáradt arcunk is hálás lesz érte.

Így tárold

Ha sokáig szeretnéd élvezni a megvásárolt nektarin zamatát, hűtőben tárold, ahol akár 3 hétig is eláll.

Így fogyaszd

A legjobb nyersen, „magában” és természetesen héjastól. De lehet a reggeli müzlid egyik összetevője, az ebéd utáni gyümölcssalátád fontos alkotója vagy süteményed fő attrakciója.

Forrás: drtihanyi.com, mindmegette.hu, kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?