2019.05.29. 10:54:06 8748 251

Konfitálj bátran!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Főúr, egy konfitált kacsamellet leszszíves… Akár egy kabaréjelent is indulhatna ezzel a mondattal, de valójában egy igen régi múltra visszatekintő eljárást takar a konfitált jelző. És még mielőtt bárki összetévesztené bármi mással, egy francia eredetű, különböző ételek zsírban történő tartósítására utal. De hogyan is lehet ezt elképzelni egy 21. századi konyhában?

Libazsír - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Libazsír

Valójában végtelenül egyszerűen. Az eljárás alapja, hogy a húst zsírjában sokáig, lassan, alacsony hőfokon sütjük. Leginkább szárnyasoknál alkalmazhatjuk ezt az eljárást, ezek közül is a kacsa, liba a legtöbbet konfitált kapirgáló, bár gyakran találkozhatunk disznóval, különböző halakkal is.

Az eljárás lényege, hogy a lassú tűzön készülő hús hőmérséklete a közepén szinte megegyezik, de legalábbis nem sokkal tér el a külsejének hőmérsékletével. Így a hús gyakorlatilag azonos körülmények között sül.

Konfitáláshoz a következő módon készüljünk elő: a nagyobb darabokra vágott húsokat bedörzsöljük sóval, borssal, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, zúzott fokhagymával. Éjszakára hűtőbe tesszük. Miután kivesszük, letörölgetjük, és olvasztott kacsa vagy libazsírba tesszük oly módon, hogy a zsír ellepje a darabokat. Maximum 80 fokos sütőbe helyezzük, és 4-5 órán keresztül sütjük. Amikor a hústű akadály nélkül halad a húsba, elkészültünk. A sütés után hagyjuk zsírjában kihűlni. A kihűlt húsokat olyan edénybe tesszük, amiben a zsírt is rá tudjuk önteni, és így tudjuk tárolni.

Elképesztő finom a végeredmény, mindenképp érdemes kipróbálni, bár érdemes akkor betervezni a menüsorba, ha van időnk hosszan terhelni a sűtőnket.

Természetes tartósításnak sem utolsó, és jó darabig mindig lesz mihez nyúlni, ha nincs idő vacsorát készíteni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...