2020.03.28. 13:26:51 15191 347

Kifogytál? –Kreálj otthon élesztőt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiába a bespájzolás, tartalékolás, előfordul, hogy még egy jól felkészült háziasszony is kifogy egy olyan fontos hozzávalóból, mint az élesztő. Kész szerencse, hogy internet van, így nem egy lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy pótoljuk ezeket az összetevőket.

Élesztős tészta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Élesztős tészta

Dobj össze egy kis élesztőt otthon! Ez nem a hagyományos, por vagy „gyurma” állagú élesztő, hanem folyékony. Első körben szerezz be egy csavaros tetejű, jól záródó üveget. Ezen kívül amire szükséged lesz:

  • fél liter langyos víz

  • 2 db datolya (de bármilyen aszalt gyümölcs jó, ha datolyád nincs; a lényeg, hogy ne legyen a felülete kénes, illetve legyen rajta gyümölcs héja)

  • 3 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítő, méz, cukorhelyettesítő)

Ez az élesztő a következőképpen készül:

A langyos víz és a cukor kerüljön az üvegbe, tedd rá a tetejét és alaposan rázd össze. Ügyelj rá, hogy a cukor oldódjon fel. Ezután mehet az üvegbe az aszalvány, majd újra zárd le az üveg tetejét és tedd meleg helyre. Így hagyd 8 napig, ám naponta kétszer, vagyis reggel és este jól rázd össze az üveg tartalmát, hogy a mozgatásnak köszönhetően a kis felület ne penészedjen be. A rázás után az üveget minden esetben óvatosan nyisd ki, hogy a keletkezett gázok távozhassanak. Arra ügyeljünk, hogy a víz könnyen kifuthat! Az üveget ezután gondosan zárjuk vissza! A fenti műveletek után nagyjából egy hét, míg az élesztő elkészül. Ha erős élesztő szag érződik az üvegen, apró buborékok szállnak fel az üvegből és kissé zavaros lesz az anyag, akkor az élesztő már elkészült.

Alkalmazás

A használatát, vagyis a használat mennyiségét illetően az adott tésztához használt víz vagy tej 1:1 arányban helyettesíthető ezzel a folyadékkal. Arra ügyeljünk, hogy a tészta megkeléséhez több időre lesz szükség, hiszen ez nem olyan erős élesztő!

Tárolás

Hűtőszekrényben tárolva körülbelül 2 hónapig eláll, ám arra ügyeljünk, hogy ha penész keletkezik a felületén, vagy bűzös szagot áraszt, ne használjuk tovább a folyadékot!

Forrás: brigitte.de

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...