2020.06.25. 18:15:54 8671 279

Készítsd kerti tavat saját magad! II. – Élővilág telepítés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerti tó élővilága különlegessé tesz bármilyen udvart, ráadásul megunhatatlan, hiszen, ha szeretnéd, minden évben más stílust adhatsz neki, évről évre feldobhatod újdonságokkal. Érdemes már a kerti tavad elkészítésekor végig gondolni, hogy hosszú távon milyen élőlények laknak majd benne, hiszen a halaknak mélyebb tóra van szüksége a teleléshez.

Kerti tó lakói - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerti tó lakói

Növények nélkül értelme is alig van a kerti tónak, de ha halacskákat, teknőst is szeretnél, akkor lesz igazán élettel teli a miniatűr vízi világ!

A medence kialakítása során ültetőzónákat érdemes létrehozni, hogy a különböző igényű vízinövények különböző szinteken kaphassanak helyet. Az állatok is sokat nyomnak a latba: A kint telelő halaknak legalább 80-100, de inkább 120 cm mélységre lesz szüksége, a nagyobb testű, például koi halacskák pedig 150-200 cm mély környezetben érzik igazán jól magukat.

Jóval sekélyebb mederrel kell azonban számolnunk a tavirózsák részére. 50-70 centiméterről indulnak ki ezek az oxigéntermelő szépségek. A szintén rendkívül hasznos mocsári-sekélyvízi növények pedig a legfölső lépcsőre, 5 és 40 cm közötti vízmélységbe kerülhetnek.

Mit hová ültessek a kerti tóban?

A felszíni, mocsarasabb részre előszeretettel ültetnek tőzegpáfrányt, mocsári nefelejcset és gólyahírt. Utóbbi kettő vidám színes virágaival dobja fel a környezetét, az első pedig kecses rezgő leveleivel nyújt egy kis árnyat a fürdőző halaknak, békáknak. A sásfélék, a vízitorma és a bohócvirág is csodásan mutat ezen a fölső rétegen. A fehér kála eleganciája szintén itt mutatkozhat meg. Kicsit lejjebb, de még sekély vízben kaphatnak helyet a gyékény félék, a legyezőfű és a kerti nőszirom is, illetve ezen a 10-25 centiméteres vízmélységen olyan különleges megjelenésű növényeket is telepíthetünk, mint az orvosi kálmos vagy az ágas békabuzogány. Dönthetünk a sédkender kócos, buja rózsaszín virága, vagy a nyílfű letisztult formája mellett is.A vízfelszín zöldlevelű takarói meglepő módon fél méternél mélyebről indulnak. A tündérrózsa, a Dél-amerikai békatutaj, a sulyom, a vízikalász és a tündérfátyol is bőven a víz alá telepítve, 60-110 cm mélyben gyökerezve él a vízben.

Állatokat a növényerdőbe!

A legnépszerűbb kis tavi a koi pontyok és az aranyhalak. Az aranyhal tulajdonképpen multifunkcionális, hiszen akkorára nő, amekkora életteret hagyunk neki. Tehát egy nagyobb tóban az aranyhal és testesebb lesz, míg egy aprócska környezetben a halacska is kisebb marad. Számos szín- és alakváltozat közül válogathatunk a nemesítésnek hála, ráadásul, ha sekély a tavunk, ősszel ki kell szednünk őket a biztonságos átteleltetéshez. De még az is lehet, hogy halanként ez három kívánságot jelent majd a tavaszi visszadobáskor.

A koik, japán díszpontyok nem ennyire alkalmazkodók, nekik szükségük van a mélyebb vízre. Nagyra nőnek, akár 90 centiméteres hosszt is elérhetnek, adjunk nekik elegendő életteret. Nagyon barátságos természetűek, de csapatban szeretnek élni, így legalább kettő, de inkább több koi lakónk legyen, hogyha mellettük döntöttünk. Nem csak halakkal, de teknősökkel is tarkíthatjuk a faunát. Vízi teknőseinket a tavacskában teleltetve figyelnünk kell a megfelelő vízminőségre, a szökésgátló kerítés felszerelésére is. Emellett pedig ne felejtsünk el lapos kövekkel napozó helyet biztosítani a nindzsa-brekiknek.

Természetes albérlők

Az első tavaszi napsugarak után az első kétéltűek is otthonra találhatnak nálunk, így támogathatjuk a védelem alatt álló békákat is. Nekik a tavacskánk valódi oázis, ahol teret kaphat a szaporodás, biztonságban növekedhetnek az ebihalak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.