2020.06.24. 17:40:17 10702 289

Készíts kerti tavat saját magad! I. – Tervezés, előkészítés
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A víz közelsége nyugtató hatással van szinte mindenkire. Egy aprócska kerti tó, halakkal vagy szimplán növényekkel élettel telivé és különlegessé varázsolja az udvart. Elkészítését pedig házilag is megtudjuk oldani, egy-két fontos szempontot figyelembe véve. Készüljön el a saját kerti tavunk!

Kis tó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kis tó

Aranyhalakban gyönyörködve mindig is álmodoztál róla, hogy egyszer majd neked is lesz kerti tavad? Nos, ha kerted már van, akár egész aprócska, akkor most jöhet a következő lépés. Mielőtt előkapnád az ásót, azért érdemes egy-két dolgot átgondolni. Például kisgyermek vagy kistestű kutya esetén érdemes sekélyebb tavat készíteni és semmiképp nem hagyni őket egyedül kint a tónál.

Kezdj neki; tervezz!

Mérd fel a terepen, hogy hová szeretnéd a tavat. Úgy helyezd el, hogy mellette kényelmesen körbe lehessen járni, ez a később takarítás miatt is fontos. Ezután jöhet a matek. Mivel a tavad vizét fólia tartja majd a felszínen, így ennek nagyságát kell kiszámolnod. A szükséges gumi vagy PVC méreteit a következőképpen kapod meg:

A fólia hossza A tó hosszához add hozzá kétszeresen a tervezett mélységet, majd a tervezett padka szélességét is. Ehhez még kétszer 50 cm ráhagyást is adj hozzá.

A fólia szélessége

A tó szélességéhez add hozzá kétszeresen a tervezett mélységet és egyszer a padka szélességét, majd 50-50 cm ráhagyást is. A gumi jóval tartósabb a PVC fóliánál és mindkettőnél sokat számít, hogy milyen vastagságút választasz. Értelemszerűen a vékonyabb verziók kevésbé ellenállóak a növények, állatok által okozott sérüléseknek, így például a növény gyökere, keményebb ág átlyukaszthatja.

Elő az ásóval! Próbáld úgy felfogni, hogy ingyen fitnesz a jó levegőn! Miután bevakoltad magad naptejjel, jelöld körbe egy madzaggal a tó helyét, majd a legmélyebb pontjától kezdve ásd ki egészen a szélén heverő madzag vonaláig. A legkisebb mélységnek is le kell érnie a 30 cm-t, ellenkező esetben a víz túlságosan felmelegszik és a növények kipusztulnak. Hogyha halacskákat is szeretnél és télen is a tóban hagynád őket, a legmélyebb résznek minimum egy méter mélységgel kell számolnod. Átlagosan 85-120 cm a kerti tavak legalsó pontja, hogyha vízi állatok is lakják. Távolíts el minden éles, kiálló, kemény tereptárgyat a mederből: kavicsokat, gyökereket, egyéb hulladékot. ##Jöhet a terítés!

Mikor elkészültél a kerti tavad medrével, egy réteg homokot szórj bele amire geotextíliát is érdemes teríteni. Ezek védelmet nyújtanak a fóliának. Jöhet a tetejére a tófólia. Középirányból egyengessük gyűrődés mentesre, a széleket pedig L alakban érkeztetve súlyozzuk le, például nagyobb kővel. Ezután helyezzük a közepére a vízpumpát és töltsük fel a tavat. Több lépésben, az első és a második töltés között néhány napot hagyva töltsük fel vízzel az alapot, így a fóliának van ideje helyezkedni. Érdemes első körben vezetékes vízzel megtölteni és kútvízzel később is csak akkor javasolt pótolnunk, ha bevizsgáltattuk annak minőségét. A kútvízről később kiderülhet, hogy szennyezettsége miatt a gépek sem képesek tisztán tartani a tavat, esetleg az élőlényeink mérgezést szenvedhetnek. Ám ezen felül is van még teendő! Vízszűrőt, vízpumpát és algamentesítő készüléket is érdemes beüzemelni, így tarthatjuk tisztán és egészségesen hosszútávon a tavacskát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...