2022.10.18. 17:20:00 6340 246

Kávé kontra természet? Válaszd a madárbarát termesztésűt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberiség kávézási szokásai nagy hatással vannak a környezetre, példa rá a kávéültetvények miatti hatalmas erdőirtás, amely a vándormadarak fontos telelőhelyeit is tönkreteszi. A növényvédő szerek veszélyt jelentenek azokra az ökoszisztémákra, ahol a kávét termesztik. A kávéfeldolgozó üzemek pedig még több szennyezésért felelősek.

Baglyos kávéhab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baglyos kávéhab

Szeretnéd tudni, hogy honnan származik a kávéd, vagy hogyan termesztették? Keresd a tanúsítványokat és az egyéb címkéket a csomagoláson! Azonban nem szükséges rengeteg mindent egyszerre figyelnünk, hiszen létezik már olyan szigorú szabványok szerint termesztett kávé, amely fenntartható termesztését és a biológiai sokféleség védelmét egyszerre garantálják: ez madárbarát minősítést kap.

Mi az a madárbarát kávé?

A vándormadarak populációja meredeken csökken, nagyrészt az ipari mezőgazdaság miatti élőhelyvesztés következtében, habár a kávé veszély jelent, sok más növénytől eltérően bizonyos fajtáit árnyékban is lehet termeszteni, így az erdők érintetlenek maradhatnak. A madárbarát jelölésű kávé olyan gazdaságokból származik, amelyek igazán jó minőségű élőhelyet biztosítanak a madarak és más vadon élő állatok számára.
Ez talán a legszigorúbb tanúsítvány, mivel kitétel, hogy a kávé bio és valóban árnyékban termesztett legyen.

A madárbarát kávétermesztés legfontosabb előnyei

Természetesen a kevesebb rovarölő- és permetszer, valamint az öntözéshez szükséges víz mértéke már mind-mind nagy pozitívumai az erdőségekben történő kávétermesztésnek, de nem merül ki ennyiben az előnyök sora:

Biológiai sokféleség biztosítása

Mivel a madárbarát kávéfarmok fenntartják a fák és cserjék változatosságát, és ezek mind fontos táplálékforrások, nemcsak a madarak, hanem a vadon élő állatok minden fajtája számára.
A mézelő méhek bősége hatással van a kávébogyók bőségére, míg a rovarevő madarak és denevérek kritikus fontosságúak a kártevők kordában tartásában.

Klíma-barátabb termesztés

A lombkoronát képező hatalmas fák nem csak élőhelyet biztosítanak, hanem szenet is vonnak ki a légkörből, és azt a talajba juttatják vissza. Ezek a kávéfarmok ellenállóbbak az éghajlatváltozás hatásaival szemben. A gyökerek hatására kevesebb ezeken a területeken az erózió, a földcsuszamlás és az árvíz kockázata. Az árnyékos fák védelmet kínálnak a hőség ellen is.

Jobb ízű kávé

Talán ezzel az információval kellett volna kezdeni, a kávéfogyasztók teljes meggyőzéséhez. Amennyiben a kávét árnyékban termesztik, a kávébogyók lassabban érnek be, ez igazán gazdagabb ízt eredményez, így a madárbarát kávé amellett, hogy jobb a madaraknak és a környezetnek, jobb ízűnek is számít.

Hol találni madárbarát kávét?

Bár meglepő, de a madárbarát kávé nem érhető el könnyen. Amint egyre több embert foglalkoztat a környezeti lábnyoma, és amint elég fogyasztó kéri, a szupermarketek kínálni fogják ezeket a termékeket. Ha ez megtörténik, nagy változás lesz tapasztalható a kávékultúrában – és ez jelentős előnyökkel jár a bolygó számára.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...