2022.10.18. 17:20:00 6552 246

Kávé kontra természet? Válaszd a madárbarát termesztésűt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberiség kávézási szokásai nagy hatással vannak a környezetre, példa rá a kávéültetvények miatti hatalmas erdőirtás, amely a vándormadarak fontos telelőhelyeit is tönkreteszi. A növényvédő szerek veszélyt jelentenek azokra az ökoszisztémákra, ahol a kávét termesztik. A kávéfeldolgozó üzemek pedig még több szennyezésért felelősek.

Baglyos kávéhab - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baglyos kávéhab

Szeretnéd tudni, hogy honnan származik a kávéd, vagy hogyan termesztették? Keresd a tanúsítványokat és az egyéb címkéket a csomagoláson! Azonban nem szükséges rengeteg mindent egyszerre figyelnünk, hiszen létezik már olyan szigorú szabványok szerint termesztett kávé, amely fenntartható termesztését és a biológiai sokféleség védelmét egyszerre garantálják: ez madárbarát minősítést kap.

Mi az a madárbarát kávé?

A vándormadarak populációja meredeken csökken, nagyrészt az ipari mezőgazdaság miatti élőhelyvesztés következtében, habár a kávé veszély jelent, sok más növénytől eltérően bizonyos fajtáit árnyékban is lehet termeszteni, így az erdők érintetlenek maradhatnak. A madárbarát jelölésű kávé olyan gazdaságokból származik, amelyek igazán jó minőségű élőhelyet biztosítanak a madarak és más vadon élő állatok számára.
Ez talán a legszigorúbb tanúsítvány, mivel kitétel, hogy a kávé bio és valóban árnyékban termesztett legyen.

A madárbarát kávétermesztés legfontosabb előnyei

Természetesen a kevesebb rovarölő- és permetszer, valamint az öntözéshez szükséges víz mértéke már mind-mind nagy pozitívumai az erdőségekben történő kávétermesztésnek, de nem merül ki ennyiben az előnyök sora:

Biológiai sokféleség biztosítása

Mivel a madárbarát kávéfarmok fenntartják a fák és cserjék változatosságát, és ezek mind fontos táplálékforrások, nemcsak a madarak, hanem a vadon élő állatok minden fajtája számára.
A mézelő méhek bősége hatással van a kávébogyók bőségére, míg a rovarevő madarak és denevérek kritikus fontosságúak a kártevők kordában tartásában.

Klíma-barátabb termesztés

A lombkoronát képező hatalmas fák nem csak élőhelyet biztosítanak, hanem szenet is vonnak ki a légkörből, és azt a talajba juttatják vissza. Ezek a kávéfarmok ellenállóbbak az éghajlatváltozás hatásaival szemben. A gyökerek hatására kevesebb ezeken a területeken az erózió, a földcsuszamlás és az árvíz kockázata. Az árnyékos fák védelmet kínálnak a hőség ellen is.

Jobb ízű kávé

Talán ezzel az információval kellett volna kezdeni, a kávéfogyasztók teljes meggyőzéséhez. Amennyiben a kávét árnyékban termesztik, a kávébogyók lassabban érnek be, ez igazán gazdagabb ízt eredményez, így a madárbarát kávé amellett, hogy jobb a madaraknak és a környezetnek, jobb ízűnek is számít.

Hol találni madárbarát kávét?

Bár meglepő, de a madárbarát kávé nem érhető el könnyen. Amint egyre több embert foglalkoztat a környezeti lábnyoma, és amint elég fogyasztó kéri, a szupermarketek kínálni fogják ezeket a termékeket. Ha ez megtörténik, nagy változás lesz tapasztalható a kávékultúrában – és ez jelentős előnyökkel jár a bolygó számára.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?