2017.05.23. 11:00:44 20093 425

Kapor: jellegzetes fűszer és gyógynövény az egyben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már lehet friss kaprot szedni édesanyámnál a kertben, így még a "petrezselymes burgonya" is kapros inkább :), de nem is olyan nagy baj, hiszen a kapor gyógyhatása vetekszik a petrezselyemével!

Kapor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kapor

A kapor több néven is ismert lehet, ezek közül néhány: fűszerkapor, kerti kapor, kerti kömény, uborkafű.

A kapor az egyik legismertebb fűszer és egyben gyógynövény is, amiről talán sokan nem is tudnak. Olyan régóta ismerjük, hogy még a Bibliában is található róla feljegyzés. A Földközi-tenger vidékéről származik. Régen akkora becsben tartották, hogy még pénzhelyettesítőként is jól működött, adót fizettek vele. Még varázserőt is tulajdonítottak neki a középkorban, szerelmi bájitalok hozzávalója volt, és más varázslatokban is felhasználták.

Manapság a gasztronómiában bontakozhat ki igazán a kapor, főként a skandináv, az orosz és az észak-afrikai konyhában van jelen, de természetesen itthon is előszeretettel használjuk. A szépségipar is felhasználja: érdekes tény, hogy a kapor több parfüm titkos esszenciájának alapanyaga.

Levele, termése kellemes, jellegzetes illatú, aromája kicsit az ánizsra, köményre hasonlít.

Hazánkban jelenleg egyetlen fajta kapor van, az 1959-ben elismert Budakalászi.

Illóolajban gazdag

A timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu az alábbi információkkal szolgál a gyógynövényről.

Minden részében illóolajat tartalmaz, amely a zöld növény 0,3-0,5%-át, míg a termés 2,4-4%-át teszi ki. Az illóolaj fő komponense a d-karvon, d-limonon és fellandren. Termésében ezen kívül 15-20% zsírolaj, fehérje is található. Az illóolaj bizonyítottan antiszeptikus hatású, elsősorban azonban mégis fűszerként találkozhatunk vele.

Tartalmaz még ásványi anyagokat (vas, kalcium és mangán), antioxidánsokat, (monoterpének és flavonoidok). Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.

Hogyan lehet felhasználni?

Felhasználható részei: kapormag, kaporlevél.

Emésztést elősegítő forrázat elkészítése: tegyünk 2 teáskanál morzsolt magot egy csészényi forró vízbe és hagyjuk 10 percig állni. Egy nap legfeljebb 3 csészével igyunk.

Borogatás (izomfájdalomra): Két evőkanál friss, apróra vágott kaprot leforrázunk fél liter vízzel, azonnal lefedjük, és 10 percig hagyjuk, hogy kiázzanak a hatóanyagai, ekkor leszűrjük, a területnek megfelelő nagyságú textíliát átitatunk vele és beborítjuk a fájós testrészt. Szárított formában 1 evőkanálnyi mennyiséget használunk, és negyed óráig hagyjuk kiázni. Borogatás készülhet kaporolajjal is.

Ülőfürdő: Aki elejét akarja venni a húgyúti fertőzéseknek, kössön egy vászonzacskóba kapormagokat és tegye a fürdővízbe.

Élelmiszerként: Mártásokhoz, tökfőzelékhez, marhahúshoz, húsgombócokhoz, halételekhez, körözöttekhez, kovászos uborkához, savanyú káposztához, székelygulyáshoz alkalmazhatjuk.

Kapormagolaj: hidegen sajtolt kapormagolaj naponta 2x1 mokkáskanál étkezéssel együtt vagy előtte.

A kapor gyógyhatása

Emésztést elősegítő és gázhajtó. Kísérletekkel támasztják alá, hogy a kapor az emésztőrendszer sima izmainak megnyugtatásával segíti az emésztést. Egy másik kísérlet pedig a bélgáz képződésének megelőzésében való szerepét bizonyította.

Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó számos baktérium növekedését gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok kivédésében.

Csecsemőknél csuklás, puffadás és hascsikarás ellen sikeresen használható teája. Mivel az anyatejbe átkerül hatóanyaga, ezért a hasfájós, nyugtalan babák anyukája igyon kaporteát ánizsmaggal és édesköménnyel.

A húgyúti betegségeket általában baktériumok okozzák, amelyek megtelepedését a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, a fürdővízbe kaprot tartalmazó vászonzacskót vagy a magból kivont illóolajat tegyen.

Tejelválasztást segítő teakeverékek összetevője.

Szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátására. Zöld növényi részeinek vizes kivonata nyugtató hatású.

Külsőleg szemgyulladásra is alkalmazható.

Alkalmas az utazási betegség tüneteinek csökkentésére is. Enyhíti a csontritkulás és ízületi gyulladás tüneteit.

További tudományosan igazolt hatásai: a vér zsírtartalmát csökkentő, magas koleszterinszint csökkentő hatások. Az emésztőrendszerben kimutatták nyálkahártya védő és gyulladáscsökkentő, valamint a hasmenés csillapító hatását.

A kapor, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

  • kömény (Carum carvi)
  • petrezselyem (Petroselinum hortense)
  • mustár (Sinapis alba)
  • feketebors (Piper nigrum)

Érdekesség:

Kapros méz:

A megmosott kaprot apróra vágjuk, a mézet zománcedényben forrpontig hevítjük. A kaprot kis üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, a forró mézet óvatosan rámerjük, majd lekötjük. Tartósító nem kell hozzá. Édes tésztákhoz használhatjuk.

Zöld kapor tartósítása:

A kaprot alaposan megmossuk, leszárazzuk, a levélzöldet kilónként 10 dkg sóval összekeverjük, majd leturmixoljuk. Apró, maximum 2 dl-es üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, hogy a sós lé feljöjjön a tetejére, ráhintünk egy teáskanálnyi sót, és az üveget lezárjuk.

Forrás: timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...