2023.05.25. 17:20:00 8701 290

Jollof Rice: Egy afrikai étel magyar köntösben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Afrika napján mi más is készülhetne a képzeletbeli tűzhelyünkön, mint a kontinensen közkedvelt ételek egyike? Ha azt hiszed, hogy minden receptjük tele van olyan alapanyagokkal, amelyeket itthon még csak hírből sem ismerni, nagyot tévedsz! Hovatovább több afrikai étel alapanyagaként ismert hozzávaló is helyettesíthető magyar alapanyaggal.

Jollof Rice, afrikai étel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jollof Rice, afrikai étel

Észak-Afrikában gyakran készített étel a búzadara aprításával előállítható kuszkusz. Aki nem szereti ezt az apróvá tört gabonát, használhat helyette kölest vagy bulgurt, de a paprikás alapon párolt zöldségeket (burgonya, sárgarépa, hagyma, csicseriborsó) ne spóroljuk ki belőle! A hús nélkül élni nem tudók darabolt csirkehúst is főzhetnek bele.
Meg fogsz lepődni, hogy a most terítékre kerülő - a nyugat-afrikai országok kvázi nemzeti ételeként tekintett - rizses fogás és magyar ételek között is milyen nagy hasonlóság van! Az étel ízvilága jólesően gazdag és kiváltképp izgalmas. Fedezzük fel együtt!

Jollof Rice (sütőben sült változat)

Hozzávalók:

2 piros kaliforniai paprika
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 kis darab friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma
fél csésze növényi olaj
1/4 csésze paradicsompüré
2 csésze hosszúszemű rizs
1 és fél tk. currypor
1 húsleves (vagy zöldségleves) kocka
2 csésze alaplé (húsleves vagy zöldségleves)
2 ek. sótlan vaj
fél csésze zöldborsó

Fűszerek:

2 tk. szárított kakukkfű
1 tk. fokhagyma por
egy csipet őrölt szerecsendió
2 szárított babérlevél
1 és fél tk. só

Elkészítése:

Kezdjük el főzni a rizst, és a felhasználás előtt jól csepegtessük le! Eközben melegítsük elő a sütőt, és mossuk meg, majd szeleteljük fel durvább darabokra a zöldségeket. A zöldborsót és a hagyma felét kivéve turmixoljuk össze mindet.
A hagyma másik felét pirítsuk meg olajon, majd tegyük félre kb. az egyharmadát.

A magas falú (sütőben is használható) serpenyőben vagy edényben lévő hagymához öntsük hozzá a paradicsompürét és forraljuk fel. Ekkor önthetjük bele a korábban össze pürésített zöldségeket.
Fedő alatt főzzük el a felesleges vizet a szószból, ez kb. bő 20 perc főzés után következik be.
Keverjük bele a húsleveskockát, a curryport, a fűszereket és a főtt rizst is, majd pár perc alatt melegítsük össze az edény tartalmát. Utolsóként az alaplé kerül bele az ételbe.
Mielőtt a sütőbe kerülne, forraljunk az egészen egyet.

Az edényt szorosan fedjük le alufóliával is a fedő alatt, majd 45 percre mehet is be a sütőbe. az utolsó 5 perc előtt öntsük az étel tetejére a borsót, a félretett hagymát és a kockára vágott vajat, és folytassuk a sütést. Miután az étel összesült, keverjük el jól, és tálalhatjuk is!

Tippek: A rizst akár a paradicsomos szószban is megfőzhetjük. Hús vagy hal is készíthető mellé, ekkor a rollof rice köretként működik, de bármilyen húsdarabok hozzáadásával hagyományos egytálétel is készíthető belőle.

Forrás: www.simplyrecipes.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...