2017.06.09. 14:00:02 11563 312

Jetlag, pedig nem is utaztál? Van ilyen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megfigyelted már azt a jelenséget, hogy amikor tovább alszol, szinte fáradtabb vagy, mint amikor normális időben felkelsz? Sőt, egy-egy pihenősebb nap után is enerváltabbnak érzi magát az ember (már aki tud ilyet tartani)... Nos, ez nemcsak veled fordul elő, olyannyira nem, hogy a kutatók már nevet is adtak neki: társadalmi vagy szociális jetlagnek hívják!

Fáradtság, jetlag - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradtság, jetlag

Ha Amerikába utaznál valószínűleg Neked is jetlaged lenne, azaz időzónabetegséged. A tünetegyüttes akkor lép fel, amikor egyik időzónából hirtelen egy másik időzónába utazunk repülőgéppel. Tudniillik amikor itt reggel van, Amerikában éjszaka. Ezen az oldalon ellenőrizheted, hogy pontosan hány óra van éppen az USÁ-ban.

Szóval megérkezünk, és a biológiai órán szerint teljesen más időpont van, ezért a következő nap fáradtnak érezzük magunkat, felléphet koncentráció zavar, sőt, akár hasmenés vagy éppen székrekedés is. Gyakorlatilag úgy érezhetjük magunkat, mintha másnaposak lennénk, nőknél még menstruációs zavar is felléphet.

Amikor pénteken úgy döntesz, hogy tovább fent maradsz, és ezt - s talán az egész heti alváskimaradásokat is - másnap egy kiadós reggeli durmolással kompenzálnád, akkor tulajdonképpen hasonló dolgot idézel elő a szervezetedben, mint a fent említett jetlag, összekevered a biológiai órádat. Éppen ezért, miután felkelsz szombaton teszem azt délben, sokkal fáradtabbnak fogod érezni magad, mintha a szokásos időpontban keltél volna fel. És nemcsak az nap, hanem akár a következő napokon is.

Ez még nem minden. Egy kutatás szerint, amiről a Newsweek portálon olvastunk, ezek a túlalvások akár még a szívbetegségek kialakulását is növelik, s éppen úgy, ahogy az időzóna-betegség, hatással lehet az emésztésre, a koncentrációs készségre és még a súlyunkra is.

Mi lehet a megoldás? Ne csak arra törekedjünk, hogy eleget aludjunk, hanem arra is, hogy rendszeresen nagyjából ugyanabban az időpontban kerüljünk ágyba, és ugyanakkor keljünk fel a hét minden egyes napján, függetlenül attól, hogy hétvége vagy hétköznap van. Persze vannak kivételes alkalmak, de ezek tényleg csak kivételesek legyenek és ne rendszeres péntek, szombatok.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csak a testi adottságokat örökölhetjük, hanem a lelkieket is

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a feldolgozatlanul hagyott érzelmeinket átadhatjuk-e a gyermekeinknek? Vajon azáltal, hogy eltemetjük a minket ért megrázkódtatásokat (félelem, harag, gyász, kapcsolati problémák), a gyermekeinknek kell majd befejezni azokat?

Ezt tudja az Air Fryer, azaz a forrólevegős fritőz

Az Air Fryer, vagy forrólevegős fritőz, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai eszközévé vált, és számos háztartásban megtalálható. Ez a modern főzőeszköz nem csak a gyors és hatékony főzést teszi lehetővé, de legfőbb ismertetőjele a minimális olajfelhasználás, ami azt jelenti, hogy az ételek ízletesen ropogósak lesznek, de kevesebb zsírt tartalmaznak. Most bemutatjuk az Air Fryer előnyeit és néhány ötletet ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki ebből a konyhai csodagépből.

A krampusz: A téli ünnepek sötétebb oldala

A krampusz egy olyan figura, akit a téli ünnepek kapcsán sokan ismernek, különösen Közép-Európában és az Alpok régiójában. Bár a Mikulás hozza az ajándékokat a jó gyerekeknek, a krampusz a rossz magatartású gyermekeket "látogatja meg". Ez a különös alak az ünnepi szezon sötétebb és hagyományokkal rendelkező oldalát reprezentálja. Az alábbiakban közelebbről megvizsgáljuk a krampusz történetét, szimbolikáját és azokat a hagyományokat, amelyek körülveszik ezt a misztikus alakot.