2017.06.09. 14:00:02 11709 313

Jetlag, pedig nem is utaztál? Van ilyen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megfigyelted már azt a jelenséget, hogy amikor tovább alszol, szinte fáradtabb vagy, mint amikor normális időben felkelsz? Sőt, egy-egy pihenősebb nap után is enerváltabbnak érzi magát az ember (már aki tud ilyet tartani)... Nos, ez nemcsak veled fordul elő, olyannyira nem, hogy a kutatók már nevet is adtak neki: társadalmi vagy szociális jetlagnek hívják!

Fáradtság, jetlag - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fáradtság, jetlag

Ha Amerikába utaznál valószínűleg Neked is jetlaged lenne, azaz időzónabetegséged. A tünetegyüttes akkor lép fel, amikor egyik időzónából hirtelen egy másik időzónába utazunk repülőgéppel. Tudniillik amikor itt reggel van, Amerikában éjszaka. Ezen az oldalon ellenőrizheted, hogy pontosan hány óra van éppen az USÁ-ban.

Szóval megérkezünk, és a biológiai órán szerint teljesen más időpont van, ezért a következő nap fáradtnak érezzük magunkat, felléphet koncentráció zavar, sőt, akár hasmenés vagy éppen székrekedés is. Gyakorlatilag úgy érezhetjük magunkat, mintha másnaposak lennénk, nőknél még menstruációs zavar is felléphet.

Amikor pénteken úgy döntesz, hogy tovább fent maradsz, és ezt - s talán az egész heti alváskimaradásokat is - másnap egy kiadós reggeli durmolással kompenzálnád, akkor tulajdonképpen hasonló dolgot idézel elő a szervezetedben, mint a fent említett jetlag, összekevered a biológiai órádat. Éppen ezért, miután felkelsz szombaton teszem azt délben, sokkal fáradtabbnak fogod érezni magad, mintha a szokásos időpontban keltél volna fel. És nemcsak az nap, hanem akár a következő napokon is.

Ez még nem minden. Egy kutatás szerint, amiről a Newsweek portálon olvastunk, ezek a túlalvások akár még a szívbetegségek kialakulását is növelik, s éppen úgy, ahogy az időzóna-betegség, hatással lehet az emésztésre, a koncentrációs készségre és még a súlyunkra is.

Mi lehet a megoldás? Ne csak arra törekedjünk, hogy eleget aludjunk, hanem arra is, hogy rendszeresen nagyjából ugyanabban az időpontban kerüljünk ágyba, és ugyanakkor keljünk fel a hét minden egyes napján, függetlenül attól, hogy hétvége vagy hétköznap van. Persze vannak kivételes alkalmak, de ezek tényleg csak kivételesek legyenek és ne rendszeres péntek, szombatok.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...