2022.04.08. 17:40:14 9074 249

Játékok kellék nélkül - Csak ti kelletek hozzá meg a gyerekek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Emlékszem gyerekkoromban rengeteg olyan játékot játszottunk, amikor esett kint az eső, amihez igazából semmi nem kellett, csak a tesó, az unokatesó és anyuék. Ráadásul ezek voltak a legemlékezetesebb napok. Összeszedtünk nektek is 13 szuper, eszköz nélküli játékot a tavaszi szünetre, hátha lesznek üresjáratok, amikor bevethetitek őket.

Családi kikapcsolódás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Családi kikapcsolódás

Repüljetek vissza az időben a következő játékokkal:

1. Hideg - meleg játék

Ez volt a kedvencünk! Elrejtettünk valamit a lakás valamely pontjára, majd a hideg - meleg szavakkal útba igazítottuk azt, akinek meg kellett találnia. Ha valaki nagyon rossz irányba ment, azt mondtuk neki, hogy ott megfagysz, ha jó irányba tartott, azt kiabáltuk: langyosodik, majd amikor megtalálta: tűzforró! Már egészen kicsi, három éves gyerekekkel is lehet ilyet játszani. Elrejthetünk akár egy túró rudit is! :)

2. Fekete cica

Ez egy nagyon aranyos kis játék. Körbe ülünk a gyerekekkel, egy valaki középre helyezkedik, és el kezd nyávogni. A többieknek meg kell simogatni, vigasztalgatni a szegény, szegény fekete cicát - úgy, hogy közben nem szabad nevetni (hiszen valószínűleg vicces lesz a nyávogás). Ha valaki mégis el neveti magát, ő lesz a cica!

3. Barkochba

Ezt a klasszikust sokféleképpen lehet játszani, akár újra is értelmezhetjük, illetve leegyszerűsíthetjük egy kisebb gyermek szintjére is. Sőt, akár rajzolással is megpróbálkozhatunk.

4. Kipp-kopp-kopogok

Az első játékos szemét bekötjük, a többiek pedig a háta mögé sorakoznak, és elváltoztatott hangon elmondják a mondókát: “Kipp-kopp-kopogok, találd ki, hogy ki vagyok”. Annak, akinek be van kötve a szeme, ki kell találnia, hogy ki mondta a mondókát. Születésnapokon mindig az adhatja át az ajándékot, akinek kitalálták a nevét, vagy más ötletekkel például pontozással is feldobhatjuk a játékot.

5. Piros pacsi

Imádtam és utáltam ezt a játékot egyszerre. Sajnos csak ritkán sikerült nyernem a nagybátyámmal szemben, akivel a leggyakrabban játszottuk. Egymás kezébe kell helyezni a kezünket, úgy, hogy egymással szemben ülünk vagy állunk, s az egyikünk tenyerein pihen a másik tenyere. Az alsó kezeknek el kell találniuk a felső kezeket, vagy legalább az egyiket. A felső kezek tulajdonosának nagyon jó reflexekkel kell rendelkeznie, és kézelhúzással elkerülni a csapást. Addig nem cserélnek, amíg az alsó kezek eltalálják a felsőket. Ha nem vagyunk elég gyorsak, tényleg piros lesz a praclink. :)

6. Akasztófa

Ezt a játékot talán mindenki ismeri. Lehet tematikusan is játszani, sőt, akár idegen nyelven is megpróbálhatjátok. Jó módja lehet akár a szavak kikérdezésének is. :)

7. Kő-papír-olló

A kő jelképe az ökölbe szorított kéz, a papíré az egyenesen tartott tenyér, az ollóé az ollót utánzó ujjtartás (mutató és gyűrűs ujjal értelem szerűen). A kő szétveri az ollót (a követ mutató játékos nyert), az olló elvágja a papírt (az ollót mutató játékos a nyertes), a papír becsomagolja a követ (az nyert, aki papírt utánozva tartotta a kezét). Lehet számolni a pontokat, jó móka!

8. Ország-város

Nagyobb gyerekekkel szuper jó kikapcsolódás az ország-város játék. Talán ezt is mindenki ismeri, de ha mégsem: az ábécét magunkban mondjuk, míg a másik játékos azt nem mondja, hogy stop. Amikor ezt meghalljuk, kimondjuk hangosan a betűt, aminél tartottunk, s azzal a kezdőbetűvel kell az előzőleg elkészített táblázatba beírni szavakat, például a következő kategóriákban: ország, város, fiú, lány, állat, növény, híres ember, tárgy. Ezeket a témaköröket persze bővíthetjük vagy szűkíthetjük is kedvünkre.

9. Amerikából jöttem...

Általános iskolában imádtuk az Amerikából jöttem c. játékot. Ez egy mutogatós játék, mint az Activity, csak éppen különböző foglalkozásokat kell bemutatnia a játékosnak. Aki mutogat elmondja a következő mondatot: Amerikából jöttem, mesterségem címere: F ... Sz. Majd bemutatja azt a bizonyos mesterséget szavak nélkül, csak mutogatással, példánkban éppen Fodrász. Aki először kitalálja, az mutathatja be a következőt.

10. Activity

Ha már a mutogatásnál járunk... Ez az a társasjáték, amit mindenféle eszköz nélkül simán játszhatunk. Egyszerűen csak írjunk fel szavakat papírfecnikre, és már indulhat is a móka. Lehet bizonyos tematika szerint, lehet csak mutogatás, vagy körülírás vagy rajzolás is. Eresszük szabadjára a fantáziánkat, de azért ne legyenek túl nehezek a feladványok. ;)

11. Szólánc

Szintén általános iskolásoknak: próbáljátok ki egy kis agymozgatónak a szóláncokat. Érdemes ezt is tematikusan játszani, például csak állatokkal, vagy csak növényekkel, mindig az előző szó utolsó betűjével kell, hogy kezdődjön a következő.

12. Házi memória játék

A legkisebbekkel játszhatsz memóriajátékot oly módon, hogy megmutatsz különböző tárgyakat az asztalon, majd letakarod, és el kell sorolniuk, hogy mi van a kendő alatt.

Vagy éppen el veszel egy valamit, és ki kell találniuk, hogy mi hiányzik.

Vagy átrendezed a sorrendet, míg elfordulnak, letakarod kendővel a tárgyakat, s be kell alá nyúlniuk, megfogni egy játékot/tárgyat és kitalálni csak tapintás alapján, hogy mi az.

13. Kóstolás bekötött szemmel

Az érzékszerveitekkel is játszhattok. Készíts elő különféle élelmiszereket, édességeket, sőt, akár egy kis sót vagy kristálycukrot is. Kösd be a gyerek szemét, és kóstoljon meg dolgokat. Az nyer, aki több mindent felismer.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...