2023.09.22. 17:40:06 6845 245

Izgalmas őszi bakancslista családok számára – Hogy a kellemes hasznos is legyen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszi atmoszféra mindig magával ragadott. Körülnézve az az érzés lesz úrrá rajtam, mintha folyamatosan készülne valami. A búcsúzás, mintha ott rejtőzne a sárga lombok között, a melankólia mégsem válik csapongóvá, mert a színek, illatok megfűszerezik, és a sóhajokba szinte észrevétlen szövik bele az új reményeket is. Már évek óta figyelem, hogy ebben a nyárbúcsúztató, álmatag időszakban mintha inkább „befelé” élnék, többet töprengenék időről, elmúlásról. Furcsamód, számomra inkább éppen az évnek ez a szakasza hozza el a visszatekintés igényét, a summázást, a tapasztalatok áttekintését, és a tanulságok levonását.

Őszi hangulat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi hangulat

Ez számomra a summázás, a személyre szabott esszenciagyártás időszaka. Azon kapom magam, hogy könyveket, illatos mécseseket és teakeverékeket gyűjtögetek. Ez idő tájt kezdek szomjazni egy újabb nagytakarítás beütemezésére, bútorfelújításokra, különféle javításokra. Ugyanakkor a csendes, magamba-fordulós megnyilvánulások mellett sóvárgom a családommal együtt töltött időt is, főként a hosszú, beszélgetésekkel és városnézésekkel egybekötött sétákat, és mindenféle őszhöz köthető szabadidős tevékenységet. Ebből gyűjtöttem most egy kisebb csokorra valót, hátha te is kedvet kapsz, illetve ötletet merítesz valamelyikkel találkozván.

Nos, akkor vágjunk is bele az őszi ízek és hangulatok kóstolójába egy kedvünkre variálható őszi családi bakancslistával

Az erdőben, parkban való sétáink közepette érdemes leveleket, terméseket gyűjtögetni, majd ezekből pompás kollázst, őszi koszorút vagy ikebanát, családi társasjátékot, különféle figurákat vagy ajándéktárgyakat készíteni a barátoknak, esetleg a nagyszülőknek. Az őszi természetes dekoráció ragyogó hátteret szolgáltat a családi fényképek készítéséhez. Ragadd meg az alkalmat, hogy később a fényképeket nézegetve újra derülhessetek a vidám együtt-töltött őszszínű és -légkörű pillanatokon.

Ha van egy kis kertetek, akkor ez kiváló alkalmat kínál a faültetéshez is. Amennyiben van a családnak ősszel született tagja, akkor a faültetés ceremóniáját, akár a születésnap fénypontjává is emelhetitek. Ha viszont nincs saját kertetek, ám mindenképpen szeretnétek részt venni a faültetés nemes cselekedetében, érdemes körülnézned a helyi szervezetek közelgő eseménynaptárán, ugyanis ma már többhelyütt szerveznek faültető napokat.

Ha nyáron a hőség miatt nem tudtátok kivitelezni a régóta tervezett közös biciklitúrát, akkor itt az idő, hogy most, az őszi tájban kerítsetek minderre sort.

Amit még érdemes lehet kipróbálni, illetve felsorakoztatni a család őszi bakancslistájára:

  • a 2023. október 6. (péntek) – 2023. október 7. (szombat) napokra tervezett Gesztenye Liget Fesztivál a Pécsbányai Közösségi Házban

  • a sporttal és játékkal egybekötött Lurkó Sziget Fesztivál (Heves)

  • a fonyódi „Tök jó nap” családi folklórfesztivál

  • a Debreceni Népi Kézműves Fesztivál, melyre idén immár 13. alkalommal kerül sor

  • igazi kedvcsináló lehet a család apraja-nagyja számára egyaránt, ha – igaz, nem csak az őszi periódusra szorítkozva – ellátogattok a csodálatos arborétumokba, kertekbe, parkokba, esetleg barlangokba; ha néhány hétvégén sort kerítetek az emlékhelyek, múzeumok, kastélyok meglátogatására (ez valóságos élő történelemóra lenne a gyerekek és felnőttek számára egyaránt),

  • ám a nemzeti parkok, a csillagvizsgálók, skanzenek és tanösvények örökzöld mibenléte is egy sor programlehetőséget és élményt kínálhatnak – természetesen ezek sem csak kizárólag ősszel.

Nem maradhatnak ki a sorból a ma már klasszikusnak titulálható őszi tevékenységek sem: a gesztenyeszedés, a tökfaragás, a levélpréselés, a mustkóstolgatás, a szüretelés (ha van rá lehetőség, pl. nagyszülőknél, ismerősöknél.) Manapság pedig mindez kibővülni látszik – és nem kis eséllyel kéredzkedhet fel a klasszikus őszi listára – a különféle „szedd magad” programokkal (pl. egy almaszedés keretén belül.)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csak a testi adottságokat örökölhetjük, hanem a lelkieket is

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a feldolgozatlanul hagyott érzelmeinket átadhatjuk-e a gyermekeinknek? Vajon azáltal, hogy eltemetjük a minket ért megrázkódtatásokat (félelem, harag, gyász, kapcsolati problémák), a gyermekeinknek kell majd befejezni azokat?

Ezt tudja az Air Fryer, azaz a forrólevegős fritőz

Az Air Fryer, vagy forrólevegős fritőz, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai eszközévé vált, és számos háztartásban megtalálható. Ez a modern főzőeszköz nem csak a gyors és hatékony főzést teszi lehetővé, de legfőbb ismertetőjele a minimális olajfelhasználás, ami azt jelenti, hogy az ételek ízletesen ropogósak lesznek, de kevesebb zsírt tartalmaznak. Most bemutatjuk az Air Fryer előnyeit és néhány ötletet ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki ebből a konyhai csodagépből.

A krampusz: A téli ünnepek sötétebb oldala

A krampusz egy olyan figura, akit a téli ünnepek kapcsán sokan ismernek, különösen Közép-Európában és az Alpok régiójában. Bár a Mikulás hozza az ajándékokat a jó gyerekeknek, a krampusz a rossz magatartású gyermekeket "látogatja meg". Ez a különös alak az ünnepi szezon sötétebb és hagyományokkal rendelkező oldalát reprezentálja. Az alábbiakban közelebbről megvizsgáljuk a krampusz történetét, szimbolikáját és azokat a hagyományokat, amelyek körülveszik ezt a misztikus alakot.