2019.12.19. 12:56:29 9490 308

Így úszd meg a desszertkészítést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ülsz fáradtan a konyhaasztal mellett, és azon elmélkedsz, miben tud ez a mostani karácsony más lenni, mint a többi? Szerencsés esetben az ajándékok már a rejtekhelyükön, a díszek maradnak a régiek, mégis változtatnál valamin. A főételek receptje már évek óta a fejedben, rutinból főzöd meg őket, így is eléggé kimerít a készülődés.

Panettone, olasz karácsonyi sütemény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Panettone, olasz karácsonyi sütemény

Mi lenne, ha egy kis pihenést is beiktatnál, és a desszertet most inkább megvásárolnád? Mit szólnál például egy más nemzet által oly’ nagy becsben tartott ünnepi finomsághoz?

Az olaszokról beszélek, akiknek szintén fontos, hogy karácsonykor a legjobb minőségű étkek kerüljenek az asztalaikra. Már hazánkban is jó pár éve könnyedén beszerezhető a pandoro vagy panettone névre hallgató kuglóf. Nagy, színes dobozokban várják, hogy a vásárló levegye őket a polcról. Mielőtt eldöntöd, melyiket is választod, íme, pár érdekesség ezekről az ajándékba is adható édességekről.

A panettone Észak-Olaszországból, azon belül is Milánóból származó, henger alakú sütemény. A recept kapcsán többféle legenda is kering, én egy romantikus történetet osztok meg veletek. Valamikor régen Messer Ughetto degli Atellani solymász szerelembe esett egy pék leányával, Adaglisának hívták. A nagy társadalmi különbség útját állta annak, hogy a két szerelmes találkozzék. A solymászfiú igyekezett a távolságot csökkenteni, így elszegődött egy pékségbe segédnek. Ezt a helyet nem sok vásárló látogatta, így a fiú a karácsony közeledtével kitalálta, mi lenne, ha feljavítaná a pékségben árusított kenyér receptjét. A liszthez élesztőt, vajat, cukrot, tojást, mazsolát, kandírozott citronádot és narancsot adott. Az így újjászületett édes kenyér, mely a "Pan del Ton" vagyis panettone nevet kapta, egyre több vásárlót csalt az üzletbe, és, hogy a sikersztori teljes heppienddel végződjék, ezután még a szeretett hölggyel is egymáséi lehettek.

A pandorot vagyis arany kenyeret (pan d'oro) Veronában készítettek először. Ez egy csillag alakú édesség, amelyet porcukorral alaposan meghintve tálalnak, megjelenése a hófedte Alpokot idézi. Ellentétben a panettonéval a pandoro szárított gyümölcsöket nem tartalmaz. A középkorban a fehér kenyér, illetve a tojással, cukorral gazdagított kenyerek a nemesség számára voltak megfizethetők, részben innen is ered a kenyér neve, ami utal a hétköznapi barna kenyértől merőben eltérő, sárgás-aranyos színére. És végül, hogy miért gondolom azt, hogy jobb beszerezni, mint megsütni ezeket az édességeket? Mindkét sütemény elkészítése viszonylag sok időt vesz igénybe, hisz’ a panettone tésztáját kétszer is dagasztják, és mintegy 36 órán át kelesztik. Ennek eredménye egy laza, levegős tészta, amelyet nagy mennyiségű vajjal dúsítanak. A pandorot általában 3-4-szer dagasztják, és a kelesztés is tovább tart, akár 72 órán át. A kalács kevésbé foszlós és sokkal kisebbek benne a lyukak, mint a panettonéban.

Ennyi információval a fejedben már készen állsz, hogy ledőlj a kanapéra, hatalmasat harapj valamelyik olasz finomságba és hozzá proseccot szürcsölj.

Irány a bolt!

Szerző: KV

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.