2021.12.24. 14:49:07 7939 246

Így ünneplik a karácsonyt északon - Meghittség, nyugalom, fények
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megint eltelt egy olyan év, amit a legtöbb ember valószínűleg nem úgy fog emlegetni, hogy “életem legszebb éve volt, amikor a koronavírus 3. és 4. hulláma alatt...”. Bár ki tudja, kinek mit hozott a sors. Mindenesetre nosztalgiázni nem tilos, sőt, most talán egy kis melegséggel tölti meg a szíveket egy-egy kellemes emlék. Ilyen számomra, amikor egyetemista koromban - fényévekkel ezelőtt - az őszi-téli szemesztert Finnországban töltöttem, ahol a karácsony is egészen más oldalát mutatta.

Lapföld, északi fény - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lapföld, északi fény

Az évnek ebben a szakaszában reggel 9-kor még sötét volt, 3 órakor, amikor eljöttünk a campusról pedig már újra feketeségbe burkolózott a város. Vagyis, burkolózott volna, ha s különféle karácsonyi fények és azok csillogása a havon, nem töltötte volna be a lámpás szerepét. Mivel ilyen sötét és hideg volt, melegséggel ellensúlyozták minden sarkon a telet. Meleg glögi, fahéjas mandula, fánk, kávé, palacsinta, pattogó tűz a kandallóban, puha takarók, szauna... Mindenki bekuckózott.

A karácsonyi vásárok csendesebbek, emberközelibbek voltak, az emberek nyugodtabbak, nem rohantak, hanem tényleg próbáltak befelé és egymás felé fordulni. Finnországban ilyenkor még az is templomba jár, aki egyébként nem szokott, és rengeteget énekelnek. Összejárnak karácsonyi énekeket dalolni, még a szomszédok is összeverődnek és járják a környéket.

Ha északra utazunk, Lappföldre, jó eséllyel futhatunk bele egy rénszarvas csordába, és természetesen az északi fényt is láthatjuk.

Mivel a nap nagy részében sötét van, a karácsonyi díszkivilágításnak különös jelentősége van. Nemcsak az ünnepet különbözteti meg az év többi részétől, hanem az emberek hangulatát is igyekeznek feldobni vele. Ezért fordulhat elő, hogy humoros díszkivilágítást kap néha egy-egy város. Tamperében például pacman (régi számítógépes játék) mintájú égősorok is világítanak a városban.

Karácsony napján tejberizst fogyasztanak reggelire, amibe egy szem mandulát tesznek. Aki ezt megtalálja, nagy szerencse vár rá következő évben. A lányok férjet foghatnak.

A karácsonyi béke jegyében ezeken a napokon nem szabad veszekedni és vadászni sem. 24-én délben Turkuban hirdetik ki ünnepélyes keretek között a középkorra vissza eredeztethető békét, és a tévé is közvetíti.

Karácsonykor a finnek is sok halat fogyasztanak, mint mi, desszertnek pedig luumukiisselit, ami a szilvalekvárhoz hasonlít. Nem a Jézuska, hanem Joulupukki, azaz a télapó hozza az ajándékot szent este.

Másnap a rokonlátogatáson kívül a téli sportoké a főszerep. Természetesen a karácsonyi szaunázás sem maradhat el. :) Mindez tényleg azt a célt szolgálja, hogy a hétköznapokból kiszakadjunk, felüdüljünk, együtt legyünk a szeretteinkkel. A finneknél igazán mozgalmas, ugyanakkor békés is az ünnep, a fehér karácsony pedig szinte garantált.

Békés, boldog karácsonyt kívánunk mindenkinek!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...