2022.06.16. 12:15:00 8332 265

Így tartósítsd az epret, ha lekvárral már tele a padlás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eper, eper, eper! Ennek a hónapnak bizony ez a gyümölcs a sztárja! Isteni finom és roppant egészséges önmagában fogyasztva, de sajnos hamar megromlik és hirtelen nem tudunk túl nagy mennyiséget magunkba tömni. De mi legyen belőle, ha (több) lekvárt vagy szörpöt (már) nem főznél be?

Eper - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Eper

Ki ne szeretné akár télen is élvezni a kalóriaszegény eper zamatát? A piros bogyós gyümölcs antioxidáns és vitamintartalmát ugyancsak jó lenne átmenteni a friss termésekben nem bővelkedő évszakokba, de miként? Mutatjuk hogyan lehetséges!

Az eperről tudni kell, hogy nem érik tovább, miután leszedtük, ezért csak a megfelelően érett szemekkel éri meg foglalkozni. A kamra polcára pedig nem csak a nagyi módszereit követve kerülhet be a tartósított, zamatos gyümölcs.

Hibernáld!

Mi a legeslegegyszerűbb módja a tartósításnak? Hát persze, hogy a fagyasztás! Az alaposan megmosott és a jól lecsepegtetett eperszemeket tedd egy sütőpapírral bélelt tálcára, majd zacskóval lefedve 2-3 órán át helyezd mélyhűtőbe. A már megfagyott epreket ezután már átrakhatod egy dobozba vagy egy zacskóba anélkül, hogy összefagynának. Felhasználásig hűtsd tovább a fagyasztóban.

Kandírozd!

Házilag sem ördöngösség kandírozott gyümölcsöket készíteni. Kezdd is el a sort az epertermés maradékával kipróbálva a technikát! Egy nagy lábasba önts egy liter vizet és keverj hozzá 600 gramm cukrot. Forrald fel ezt a cukros vizet és a jól megmosott, lecsepegtetett eperből egy kilónyit adj hozzá. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokosra. A cukros lében 20 percig kell főzni a piros bogyós gyümölcsöt.
A leszűrt eperszemeket tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és szárítsd 30-35 percen keresztül a sütőben. A szobahőmérsékletűre hűlt eperszemeket légmentesen záródó csatos üvegben tárolhatod a legegyszerűbben.

Szárítsd!

Ez a módszer sem komplikált, hiszen csak a nedvességet kell óvatosan kivonnunk a gyümölcsből. Szintén mosd meg alaposan, majd csepegtesd le a szárítani kívánt epermennyiséget, hogy azután felszeletelhesd. Az eperszemeket 100 fokosra előmelegített sütőben kell szárítani jó 3-4 órán keresztül, természetesen a jól bevált sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezve. Annyi közben a teendőd, hogy a sütési idő felénél fordíts meg minden egyes eperszeletet, hogy egyenletesen száradjon.
A sütőből kivett epret hűtsd ki teljesen, mielőtt légmentesen zárt edényben elcsomagolod. Az ezzel a módszerrel tartósított gyümölcs felhasználhatósága 3 hónap.

Forrás: www.sobors.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...