2015.11.15. 10:53:55 25478 281

Így legyen télen is ropogós a zeller! – Tippek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A zeller szintén egy olyan zöldségfajtánk, melynek ott a helye a téli ízek között is. Feldobhat egy finom levest, egy salátát, de mi még a sült húst is. Szerencsére, ő is azon növények közé tartozik, aminek viszonylag egyszerű a tárolása. Ám azért vannak dolgok, amikre nem árt odafigyelni.

Zeller - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zeller

Akár a kertedből begyűjtött, akár a piacon vásárolt zeller tárolására készülsz, vannak bizonyos apró alapszabályok, amiket nem árt betartani, ha télen is finom, friss zöldséghez szeretnénk hozzájutni.

Kertből a pincébe – Inkább a gumós változathoz

Azzal még nincs vége a „szüretnek”, ha a kertből behozzuk a finomságokat és kicsit megtisztítjuk őket. Már a betakarítás időpontja sem (volt) mindegy: jól döntöttünk, ha erre egy viszonylag száraz napot választottunk. Ám néhány lépés még hátravan, míg a zeller az „albérletébe” kerül.

  1. Jól válogasd meg a zöldségeket, a levelüket távolítsd el. Vizsgáld át, hogy a raktározásra váró darabok tetőtől talpig épek-e. Ha némelyik már kicsit puha, vagy sérült, azt inkább használd fel minél előbb. Csak kifogástalan darabok kerüljenek a raktáradba.

  2. Ne mosd meg a zellert! Inkább várj néhány napot, amíg a rajta lévő föld megszárad és szinte magától lepotyog.

  3. Végül előkerülhetnek a ládák, amik majd a zöldségek ideiglenes lakhelyei lesznek. Ezekbe először rétegezz megnedvesített homokot, vagy fedd be a láda alját újságpapírral. Erre az „ágyra” kerülhetnek a zellerek. Fontos, hogy olyan helyiségben tárold őket, ahol viszonylag magas a levegő páratartalma, és nincs melegebb, mint 10 °C.

Boltból a kamránkba (vagy hűtőnkbe) – Inkább a szárzellerhez

Ha kert híján a boltból, esetleg piacról szerzed be a zellert, inkább a száras változatot válaszd! Ezt a fent írt módon tárolni nem tudod. Inkább fagyaszd le azt a mennyiséget, amit az adott pillanatban már nem tudsz felhasználni. Ha belátható időn belül az asztalodra kerülnének a ropogós zellerszárak, egy légmentesen záródó műanyag edényben, esetleg zacskóban nagyjából 2 hétig áll el a hűtőszekrényedben.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.