2018.03.28. 14:20:21 9408 310

Húsvéti fesztivált Hollókőn locsolkodással, koncertekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Locsolkodással, a népi élet bemutatásával, táncházzal és koncertekkel is várják a látogatókat a világörökségi Hollókőn a pénteken kezdődő húsvéti fesztiválon - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Húsvéti nyuszi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti nyuszi

Kelecsényi Péter kiemelte, hogy a Nógrád megyei Hollókő az egyetlen magyar falu, amit az UNESCO a világörökség részének választott, idén ennek 30. évfordulóját ünneplik egész éven át. A hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és a palócok büszkén őrzik hagyományaikat, benne azt, hogy Hollókőn a mai napig vödörrel locsolnak - tette hozzá.

A fesztivál programjai már pénteken elkezdődnek. Kézműves kirakodóvásár és tojásfestés is lesz a faluban, felelevenítik a hollókői böjti szokásokat éppúgy, mint a torinói lepel történetét az esti nagypénteki szentmise előtt.

Szombaton folklór programokkal kísérve a népi életet mutatják be az ófalu házainál, visszahozva a kereplőzés hagyományát is. Délután szentmisét tartanak, este Szalonna és bandája és Agócs Gergely népzenei nagykoncertjén vehetnek részt a vendégek.

A vasárnapi és hétfői programok párhuzamosan zajlanak két helyszínen. A Pajtakert színpad ad helyet a táncnak és a zenének: fellép az Iglice Táncegyüttes, a Dűvő zenekar, a Nógrád Táncegyüttes, a Kaláka trió. Vasárnap a Kerekes Band, valamint a Cimbaliband és Danics Dóra, hétfőn Nana Vortex és Csík János ad koncertet.

Az ófaluban vasárnap reggel tartják a húsvéti szentmisét, majd a feltámadási körmenetet. Mindkét napon lesz locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, táncház, nóta és tánc, mesejáték is várja a Hollókőre érkezőket.

Szombaton, vasárnap és hétfőn is középkori húsvét lesz Hollókő várában. Bemutatják a középkori lovagi tábort, középkori muzsika mellett lesz lehetőség korabeli ruhapróbára és ügyességi játékokra, a lovagok fegyveres bemutatókat és történelemórát is tartanak.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...