2018.03.28. 14:20:21 11132 312

Húsvéti fesztivált Hollókőn locsolkodással, koncertekkel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Locsolkodással, a népi élet bemutatásával, táncházzal és koncertekkel is várják a látogatókat a világörökségi Hollókőn a pénteken kezdődő húsvéti fesztiválon - tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Húsvéti nyuszi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti nyuszi

Kelecsényi Péter kiemelte, hogy a Nógrád megyei Hollókő az egyetlen magyar falu, amit az UNESCO a világörökség részének választott, idén ennek 30. évfordulóját ünneplik egész éven át. A hollókői házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és a palócok büszkén őrzik hagyományaikat, benne azt, hogy Hollókőn a mai napig vödörrel locsolnak - tette hozzá.

A fesztivál programjai már pénteken elkezdődnek. Kézműves kirakodóvásár és tojásfestés is lesz a faluban, felelevenítik a hollókői böjti szokásokat éppúgy, mint a torinói lepel történetét az esti nagypénteki szentmise előtt.

Szombaton folklór programokkal kísérve a népi életet mutatják be az ófalu házainál, visszahozva a kereplőzés hagyományát is. Délután szentmisét tartanak, este Szalonna és bandája és Agócs Gergely népzenei nagykoncertjén vehetnek részt a vendégek.

A vasárnapi és hétfői programok párhuzamosan zajlanak két helyszínen. A Pajtakert színpad ad helyet a táncnak és a zenének: fellép az Iglice Táncegyüttes, a Dűvő zenekar, a Nógrád Táncegyüttes, a Kaláka trió. Vasárnap a Kerekes Band, valamint a Cimbaliband és Danics Dóra, hétfőn Nana Vortex és Csík János ad koncertet.

Az ófaluban vasárnap reggel tartják a húsvéti szentmisét, majd a feltámadási körmenetet. Mindkét napon lesz locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, táncház, nóta és tánc, mesejáték is várja a Hollókőre érkezőket.

Szombaton, vasárnap és hétfőn is középkori húsvét lesz Hollókő várában. Bemutatják a középkori lovagi tábort, középkori muzsika mellett lesz lehetőség korabeli ruhapróbára és ügyességi játékokra, a lovagok fegyveres bemutatókat és történelemórát is tartanak.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.