2019.12.12. 15:47:55 7627 256

Hulladékmentes karácsonyra fel! – Igazi ajándék önmagunknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egész évben kiemelt figyelmet kapott -végre-, hogy csökkentsük az utánunk maradó biológiai lábnyomot. A karácsonyi időszakban minden szempontból megnő a fogyasztás, ez a fogyasztói társadalom igazi csúcsa. És az ökológiai lábnyom gigantikus megnövekedésének is. Legyen idén másként: legyen 2019-ben hulladékmentes a karácsony!

Hulladékmentes karácsony - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hulladékmentes karácsony

Az adventi időszakban rekordok dőlnek a kereskedelemben, óriási mennyiségű egyébként nem szükséges holmi kerül eladásra – fogyasztói oldalon tehát megvételre. Ha csak a karácsonyi sütés-főzést nézzük is, villámgyorsan telnek meg a szemeteseink, és akkor még nem beszéltünk a dekorációról, az ajándékokról, azok díszes csomagolásáról.

Kezdd a fenyőnél!

Ha van lehetőséged, idén cserepes, földlabdás fenyőt válassz karácsonyfádnak. Ha nincs kerted, ahová az ünnep végeztével kiültethetnéd, biztosan van egy kedves rokonod vagy közösségi kert a közelben, esetleg egy erdőgazdaság, aki befogadja.

A dekoráció

Emlékezz vissza, hogy a nagyiéknál annak idején milyen igazi volt a karácsonyi hangulat. Pedig nem volt minden évben új csillogó, színes, forgó, fényes stb. kütyü a ház minden pontján. Néhány fenyőág, egy-két dísz, sok szeretet és házi szaloncukor is tökéletesen elegendő volt. A sütik illata és a család volt a valódi ünnep fő kelléke. Ne felejtsd el, hogy most sincs ez másképp. Nem a díszek ünnepe, hanem a szereteté. Ha mégis elcsábulnál, olyan szemmel nézd végig a dekorációs holmik tengerét az üzletekben, hogy mi az, ami szép, de otthon is el tudod készíteni. Nemcsak pénzt spórolsz ezzel, de csomagolások, műanyag vackok tengerétől kíméled meg a bolygót.

Ha pedig okosan tárolod, még évekig ízléses díszei maradnak a karácsonynak, szimbolizálva az oly megnyugtató állandóságot!

Az ajándékok

A kézzel készített ajándékok, főként természetes anyagok felhasználásával jelentősen kisebb nyomot hagynak maguk után, ráadásul személyesebbek, szívhez szólóbbak is. Mivel általában a másik személy sem tudja, mit szeretne, talán érdemes belegondolni, hogy a fontos dolgaink mind megvannak, nincs szükség újabb, tulajdonképpen fölösleges holmikra. Hogy az ajándékozás azért ne maradjon ki az ünnepből, fogjatok össze, és mindenkinek közösnek válasszatok vagy készítsetek egyetlen, szívének kedves meglepetést.

Csomagolás

Az ajándékzacskók újra felhasználása sem igazán környezet kímélő, hiszen 1-2 alkalom után már nem szívesen adjuk tovább gyűrötten, nyilvánvalóan használtan. Válassz helyette újrahasznosított csomagolópapírt, vagy ajándékozz mellé olyan textíliát, amibe becsomagolhatod az ajándékot, majd az ajándékozott még évekig használhatja. Ez lehet egy szép selyemsál, egy jópofa konyharuha, vagy akár egy csinos díszpárnahuzat is. A lehetőségek tárháza végtelen, de arra figyelj, hogy olyan textilbe csomagolj, ami valóban hasznára lesz az ajándékozott személynek.

Az ünnepi menü

Bevásárláskor vigyél magaddal textil szatyrot, a húsféléknek ételhordó dobozt. A legtöbb család ilyenkor túlzásba esik: rengeteg sütemény készül, és az ünnepi fogásokból is mindig rengeteg marad. Igyekezzünk csak annyit főzni, ami valóban elfogy. Ha mégis egy kicsit túl lőnénk a célon, ne dobjuk ki. Időben fagyasszuk le későbbre, ami pedig nem fogyasztható, adományozzuk rászorulóknak. Ugyan egész évben szükség van ételadományokra, ha csak karácsonykor „főzzük túl magunkat”, ilyenkor is érdemes megkeresni azt a helyet, ahol szívesen fogadják. Erre jó alternatíva az is, ha a közösségi portálon „hívunk meg” valakit, hogy vigye el az általunk főzött ételekből azt, ami nálunk már nem fogy el.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...