2022.07.09. 17:48:14 9079 273

Hőségriadó! Mire figyelj, hogy ne járj pórul
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már tart egy ideje a nyár és az a helyzet, hogy nem igazán kímél bennünket. Most egy kis üdítő lehűlés következik, de bármelyik pillanatban újra hőség lehet. Elég nehezen viseljük, mert a szervezetünk nem nagyon van hozzászokva ehhez a klímához. Az utóbbi években azonban szinte minden nyáron van hosszabb, vagy rövidebb időszak, amikor már negyven fok körül is mozog ez a hőmérséklet. A szívbeteg, idősebb emberek és a gyerekek is nehezen bírják ezt a klímát, de egy teljesen egészséges fiatalt is meg tud viselni. Nem árt óvatosnak lenni. Nézzük, mire kell odafigyelnünk és hogyan védekezzünk az extrém nyári meleg ellen.

Hőségben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hőségben

A hosszan tartó hőség, vagyis a kánikula, kiszáradást, napszúrást, ájulást, illetve elektrolit-háztartás felborulását idézheti elő. Fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást, ne várja meg, amíg szomjas lesz. Az elégtelen vízivás következtében fellépő kiszáradás veszélyes szintű vérnyomás csökkenéshez vezethet. A hirtelen fellépő alacsony vérnyomás súlyos, sokkos, életveszélyes állapotot idézhet elő. Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú, illetve kerülje a koffein tartalmú italokat a hőségben.

Továbbá a túlságosan forró és magas páratartalmú környezetben hosszabb ideig történő tartózkodás hatására akár hőguta is felléphet. Ez pedig a hősérülések legsúlyosabb, akár már életveszélyes formája. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy hűtse megfelelően a lakását. Amikor a külső hőmérséklet 35–39 fok közötti ingadozik, akkor jó, ha az ideális belső hőmérséklet 28 fok körül mozog. Az erős légkondicionálás sem egészséges. Napközben érdemes zárva tartani az ablakokat, esetleg elhúzni a sötétítő függönyt, vagy leengedni a redőnyt. Szellőztetni pedig éjszaka a legjobb, ilyenkor megfelelően le tudjuk hűteni a lakást. A ventilátort csak rövid ideig jó használni, mert amellett, hogy kiszárítja a szervezetet erős gyulladást és megfázásos tüneteket is okozhat, ha erősen fújja ránk a levegőt. Lehetőleg kerülje a megterhelő fizikai munkát, a legjobb, ha árnyékban tartózkodik a legmelegebb órákban.

A szakemberek szerint a fővárosban és az ország nagy részén is jó minőségű a csapvíz,de az agglomerációban több helyen is fellépett már vízhiány és bizonyos napszakokban korlátozták a vízhasználatot az elmúlt hetekben. Jó, ha felkészülünk erre az esetre is, vagyis tartalékoljunk ivóvizet. Készítsünk sok limonádét, lehetőleg cukor nélkül. Nagyon jó hűsítő a citromfű és a menta, de reszelhetünk hozzá egy kis gyömbért is. Melegben kellemes és szomjoltó a forró, meleg vagy langyos tea is.

A táplálkozásunkra is oda kell figyelnünk ilyenkor, lehetőleg ne együnk nehéz, zsíros, nehezen emészthető ételeket. Sokkal inkább sok salátát, gyümölcsöt, tejszín-, tejszínhab nélküli gyümölcsleveseket és a rántás nélküli, joghurttal, kefírrel habart főzelékeket. Jók lehetnek még ebben az időszakban a roston, fóliában vagy tepsiben, zsiradékmentesen sült szárnyas húsok és a grillezett, sült zöldségek, gyümölcsök. Viseljünk könnyű, lehetőleg természetes anyagú és fehér vagy világos színű, szellős ruhákat. Érdemes a fejünket és a szemünket is védeni széles karimájú nyári kalappal, napszemüveggel. A fényvédőkrémről se feledkezzünk meg. A gyermekeket is így öltöztessük, rájuk is fokozottan oda kell figyelni.

Sötétítsünk be a lakásban, használjuk a klímát vagy a ventilátort, ha van, ha nincs, akkor reggel és este alaposan szellőztessünk ki. Kánikulában hasznos a különösen meleg, dél körüli órákat otthon, besötétített, hűvös szobában tölteni. Jó, ha a nagy nyári hőhullámok alatt vízparton tartózkodnuk. Ha ez nem megoldható, akkor mindenképp hűtsük magunkat otthon is, medence, zuhany, akár langyos fürdővíz a kádban is megfelel.

Figyeljünk idős, beteg hozzátartozóinkra, szomszédainkra, főleg az egyedül élőkre, ők azok, akik gyakrabban szorulnak segítségre extrém időjárási helyzetben is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...