2024.08.30. 15:38:50 5370 203

Hogyan válaszolhatunk a „Ki vagyok én?” kérdésre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A saját magunkról való gondolkodás több aspektust is magában foglal, hiszen vonatkozhat a külső megjelenésünkre, a jellemünkre, az akaratunkra, a történeteinkre, a foglalkozásunkra, a tetteinkre és a társadalmi kapcsolatainkra egyaránt. A „Ki vagyok én?” kérdése mindenki életében fel-felbukkan, jelezve, hogy érdemes lenne behatóbban foglalkozni ezzel.

Ki vagyok én Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ki vagyok én Fotó:123rf.hu

A svédországi Lund Egyetem kognitív tudományok professzora, Peter Gärdenfors, az „én” természetével kapcsolatban sokkal fontosabbnak tartja a „Mi vagyok én?” kérdését, mint fentebb említett társát. Ez ugyanis leginkább az egyének konkrét mibenlétével, tulajdonságainak összességével foglalkozó kérdésekre összpontosít - van egy tudomány (az ontológia), ami a létet, a létezést és a létezőket helyezi érdeklődése középpontjába. Gärdenfors meglátása szerint a saját magunkkal kapcsolatos kérdésekre nem léteznek fix válaszok, és a lehetséges válaszok között egyik sem élvez abszolút elsőbbséget.

Milyen általános szempontokat vehetünk figyelembe a „Ki/Mi vagyok?” kérdéssel szembesülve?

Általában a következőket:

Én a testem vagyok - ez a létezést biológiai oldalról történő megközelítés a testet tekinti magának. A testet, aminek a segítségével létezhet, végezheti tevékenységeit, hatást gyakorolhat a környezetére.

Én az elmém vagyok - e felfogás szerint, amivel az elmefilozófia és az identitáselmélet foglalkozik, hiába változik a gondolkodásmód, a világ megtapasztalása, vagy éppen a test, az agy ugyanaz marad.

Én a külsőm vagyok - az egyén külső adottságai szerint ítéli meg és látja magát, a hangsúlyt leginkább az arcra helyezve. A valódi megjelenés azonban nem minden esetben egyezik a saját magáról alkotott képpel (például: mást mutathat a tükör, a fényképek).

Én a tapasztalataim és az emlékeim vagyok - az emlékek összességét tekinti saját magának - gondoljunk például arra, hogy az amnéziában szenvedő emberek valóban megfosztatnak énjük egy jelentős részétől.

Én a karakterem és a képességeim vagyok - e szerint az egyén jellemezheti magát intelligensnek, bátornak, kreatívnak, őszintének, becsületesnek, takarékosnak, szorgalmasnak, hűségesnek stb. Itt a tulajdonságok, jellemvonások összessége képezi az ént, ami a feltevések szerint az idő múlásával is többnyire állandónak bizonyulnak.

Én az akaratom vagyok - az ógörög filozófus és tudós Arisztotelész elképzelése áll e feltevés mögött, aki szerint az emberek célja a képességek fejlesztésében mutatkozik meg. Az egyén tehát mindig törekszik a növekedésre, az előrehaladásra, a kiválóságra élete minden területén.

Én a történetem vagyok - a személyes emlékek történetté állnak össze az énben, amit nagymértékben befolyásol a nyelvezet is, vagyis a mód, ahogyan saját magáról szól. Ebben az én-aspektusban leginkább az a nézet érvényesül, hogy az ember általában elhiszi magáról mindazt, amit mond, még akkor is, ha időnként tévedések, történeti hiányosságok kerülnek is felszínre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...