2022.01.17. 15:45:30 8391 281

Hogyan készülj, ha télen túrázni indulsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hideg és a hó is nagyon sok embert inspirál arra, hogy kimerészkedve élvezze a téli természet szépségeit. Ilyenkor valóban csodás élményben lehet részünk. Ezért érdemes kibújni a biztonságos otthonunk melegéből. A megfelelő felszerelés és az alapvető szabályok betartása azonban elengedhetetlen ebben az évszakban is. De mi máris soroljuk hogyan készüljünk fel mindenre. Kalandra fel!

Téli túrázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli túrázás

Mire kell figyelni? Mielőtt elindulunk mindenképp tervezzük meg az utunkat és tájékozodjunk a terepviszonyokról. Nehéz, veszélyes terep esetén gondoljunk arra, hogy gyermeket, kutyát ne vigyünk magunkkal. Akkor is fokozottan ügyeljünk biztonságukra, amennyiben könnyű túrát tervezünk. Fontos a megfelelő öltözet, és legyen nálunk lehetőség szerint melegen tartott folyadék, tea, és élelmiszer. Nagyon jó, ha felszereljük magunkat például aszalt gyümölccsel, müzli szelettel, csokoládéval. Ezek gyorsan hasznosuló energiaforrások.

A saját, és alapvető gyógyszerekről, egészségügyi csomagról se feledkezz meg, bármi történhet útközben. Mindenképp kényelmes és legfőképp meleg, vízálló lábbeliben induljatok el. Érdemes természetes anyagból készült zoknit húzni és legyen ebből egy váltó pár is. Kamásli is szükséges lehet. Ez arra való, hogy a túrabakancsba a hó és a víz felülről ne jusson be, könnyen beszerezhető kiegészítő. Jó, ha van nálatok a drogériákban és sportáruházakban kapható kéz- és lábmelegítő párna.

Télen a túraöltözet alapvető célja a test melegen tartása. Érdemes rétegesen öltözni, a testmozgás hatására kimelegedhetünk. Speciális aláöltözettel a legalsó réteg izzadságelvezető hatással bír, ami ilyenkor nagyon hasznos. Az erre felvett egy vagy két polárfelső már megfelelő védelmet biztosít. Érdemes víz és széllálló dzsekit viselni mindezeken felül. Jó, ha a nadrág is vízálló.

Kesztyűt úgy érdemes választani, hogy a kezet jól melegítse, de tartalékba kell másik kesztyűt is vinni, arra az esetre, ha átáznak. A pótkesztyűt ne a hátizsákba tedd, hanem a kabát belső zsebébe, hogy melegen tartsd. Sapkát, esetleg sálat viselni kimondottan ajánlott, ha melegebb az idő, akkor is. A fejen, nyakrészen keresztül sok hőt adunk le, illetve szeles időben megfázhatunk.

A téli időszakban sokkal rövidebbek a nappalok, mint nyáron, erre érdemes odafigyelni. A túrázást korábban kell kezdeni. Délután hamar és észrevétlenül sötétedik. Soha ne indulj el elemlámpa vagy fejlámpa nélkül. Mielőtt útnak indulsz ellenőrizni kell, hogy fel vannak e töltve a mobiltelefonok. Mentsd el a segély és esetleg egy helyi telefonszámot, amelyet szükség esetén hívnod kell. A túrabot használata sokat segít az egyensúlyozásban és támaszkodásban. Túrázáskor jobb a lassabb, de egyenletesebb tempó, így kevésbé izzadsz meg, illetve kevesebb megállót kell beiktatnod, jobban bírod, ha kicsit gyengébb az erőnléted. Havas tájon érzékeny lehet a szemed, amit napszemüveggel vagy síszemüveggel védhetsz. Soha ne egyedül indulj el. Ha bajba kerülsz, és nem tudsz segítséget hívni, abból könnyen tragédia lehet. Túrázni egészséges, pihentető, csodálatos dolog. Ha vigyázol magadra, akkor életre szóló élményekkel gazdagodhatsz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...