2016.11.05. 12:14:01 12371 332

Helyes táplálkozással az egészséges fogakért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt már gyerekkorunk óta tudjuk, hogy az édesség, a túlzásba vitt cukros üdítők, teák, csokikák, cukorkák nem épp fogbarát ételek és italok. Persze, a helyes fogápolással azért javíthatunk a dolgon, de a megfelelő táplálkozásra is érdemes odafigyelni.

Egészséges fogak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges fogak

Édesen szép az élet…

… de azért nem árt vigyázni a fentebb már írt cukros ételekkel és italokkal. Teljesen nem kell lemondani ugyan a nasizásról, de ha lehet, ne egész nap majszoljunk. Válasszunk fog- és alakbarát időpontokat. Mondjuk reggeli, ebéd után egy kis nasi? Utána pedig fogmosás, ha van rá lehetőség. Mind tested, mind fogsorod egészsége érdekében nem baj, ha vásárláskor megnézed a különböző élelmiszerek cukortartalmát.

Folyadék, de nem mindegy, hogy mi

Ha néhanapján lecsúszik egy-egy pohárka cukrozott gyümölcslé, az nem nagy probléma, de azért más legyen a folyadékbevitelük fő bázisa. Ugyan ezek a levek nagyon finomak, és némelyiknek talán még köze is van valamilyen gyümölcshöz, még a csökkentett cukortartalmúakban is megbújik néhány gramm cukor. Amire még érdemes odafigyelni az ilyen itókákkal kapcsolatban, az az, hogy a magasabb savtartalmú üdítők, mint például a narancslé, hamar kikezdik a fogzománcot. Tehát ne vigyük túlzásba ezek fogyasztását, illetve minden pohár után öblítsük ki a szánkat egy kis vízzel.

Folyadék gyanánt fogyasszunk ásványvizet, de a fekete vagy zöld tea is jó választás lehet. Utóbbiak fluoridtartalma segítheti a fogzománc erősödését.

Mi köze a keményítőnek a fogakhoz?

Talán csak annyi, hogy a keményítő tartalmú ételek, mint a burgonya, fehérkenyér, chips, különböző kukoricapelyhek fogyasztása után érdemes fogat mosni, mert a bennük lévő keményítőt a szánkban lévő „bacik” bontani kezdik. Ennek során olyan savak keletkeznek, melyek elindíthatják a fogszuvasodás folyamatát.

Mi a legjobb tízóraira, uzsonnára?

Ha két főétkezés között megéheznél, rágcsálj el egy almát, sárgarépát, vagyis nyers zöldséget, gyümölcsöt, diót, egy kis sajtot, natúrjoghurtot vagy valamilyen teljes kiőrlésű pékárut. Ezek nem csak a fogínyedet erősíthetik, de segítik a szájban lévő savakat semlegesítő nyál termelését.

Vörös áfonya, az apró csodabogyó

Egy tanulmány szerint, ha sűrűn rágcsálunk vörös áfonyát, az javíthatja fogínyünk vérellátását.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...