2022.08.15. 17:44:05 8882 306

Ha nyár, akkor jegeskávé! A legjobb receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sok ember számára, mint ahogyan nekem is, a kávé elengedhetetlen része a mindennapi életnek. Nyáron, amikor a kánikula tombol, az embernek gyakran nincs kedve a forró kávéhoz, ami még jobban felmelegíti, ezért létezik a kávé hideg változata- a jegeskávé. Nem tudni, hogy ki találta fel, de lássuk be, hogy egy géniusz volt!

Jegeskávé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jegeskávé

A jegeskávé tulajdonképpen klasszikus kávé, különféle módon elkészítve. Az elkészítéshez szükséges alapanyagok a jég és a kávé, jellemzően eszpresszó. Minden más már csak a fantázián múlik. Mi itt Magyarországon néhány jellegzetes változatát ismerjük, de elárulok egy titkot, külföldön mást jelent a jegeskávé, mint amit mi itt megszoktunk. Az első meglepetés engem például Olaszországban ért. Ott a jegeskávé szó szerint jeges kávé, és slussz! Vagyis, egy adag lefőzött eszpresszó, zutty tele egy jókora adag jéggel, alaposan összerázva shakerben és már kész is. Szóval mi tagadás, nem bonyolítják agyon. Nekem ez nem jött be, úgyhogy szenvedtem egy darabig, mert nem tudtam inni egy jó kávét hidegen, ahogyan én szeretem. Nézzük, mi hogyan, milyen receptekkel készítjük és szeretjük kis hazánkban.

Klasszikus jegeskávé

Eszpresszó vagy doppió (dupla eszpresszó), 2dl tej, jég. Lefőzzük az eszpresszót, majd hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint édesíthetjük. A tejet shakerrel vagy habverővel felverjük, majd egy magasabb pohárba jeget kanalazunk és ráöntjük az elkészített kávét. Hozzáöntjük a felvert tejet. Az elkészített jegeskávé tetejét megszórhatjuk őrölt fahéjjal, dióval vagy csokoládéval.

Instant kávéból készült jegeskávé

2 teáskanál instant kávé, 2 kortynyi főtt kávé, 2 kiskanál kristálycukor, 2 evőkanál forró víz, 250 ml tej, jég Összekeverjük a kávét, a cukrot és a forró vizet. Az összekevert nyersanyagokat habverővel vagy kézi habverővel elkeverjük (kb. 5perc). Krémes állagot kell kapnunk világos-barnás színben. Közepes méretű pohárba teszünk pár kocka jeget, hozzáöntjük a hideg tejet és az elkészített kávés habot.

Tonikos jegeskávé

Amire szükségünk van: egy erős eszpresszó, tonik, jég, citrom A pohárba jeget teszünk és tonikot öntünk hozzá. Elkészítjük az eszpresszót, amit kanál segítségével az előkészített pohárhoz öntünk. Fontos arra figyelnünk, hogy a tonic a kávéval ne keveredjen össze. Az elkészített italt pedig citrommal ízesíthetjük.

Fagylaltos jegeskávé

Lehűtött eszpresszó, tej, fagylalt és szörp Shakerbe vagy zárható pohárba beleöntjük a kávét. Ízlés szerinti szörpöt adunk hozzá és megkeverjük. Pár kocka jeget teszünk pohárba, erre rá az elkészített kávét. Végezetül hozzáadunk egy gombóc fagyit.

Kávédara jegeskávé

Eszpresszó, tej, szörp Elkészítjük a kávét, amit jégkockatartóban megfagyasztunk. A kész kávés jeget szétdaraboljuk és pohárba tesszük. Egy kevés hideg tejjel leöntjük. A tetejére csurgathatunk szörpöt, vagy megszórhatjuk csokidarabokkal, esetleg dióval.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.