2020.12.24. 07:32:00 11896 217

Ha elmúlik karácsony... mi legyen a fával? Tippek fajták szerint!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számodra mi volt a fontos az idei karácsonyfa kiválasztásakor? Jó illatos legyen? Ne nagyon hulljon a levele? Egyáltalán élő legyen? Ha igen, akkor vágott vagy földlabdás? Különben is, mi lesz vele, miután lecsengenek az ünnepek?

Fenyőág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőág

Egyre többen vásárolnak műanyag fenyőt környezetvédelemre hivatkozva, de ez az indok téves tájékoztatásokon alapul: A műfenyők üvegházhatást okozó gázainak lábnyoma (előállítás, szállítás, megsemmisítés) magasabb, mint a vágott fenyőé. Mások „kényelmi” okokból választják. Ha még nem sikerült dönteni, milyen fajtát válassz, gondoljuk át a fa utóéletét tekintve is a kérdést!

A valódi fenyőfa újrahasznosítása

Kiválasztása ugyancsak lehet élvezetes rituálé és egy újabb kötelező nyűg is. Tudtad, hogy a természetes anyagból készült tárgyak javítják a fiziológiai jólétet? Így a vágott fa is csökkentheti a stresszt és elégedettséget hozhat a munkánkkal és a jólétünkkel kapcsolatosan. Ezt nevezik biofíl érzésnek. Gyökeres fenyőnket korábbi cikkünkben taglaltak szerint, idejében ültessük ki! A vágott fenyőt ált. fűtőanyagként használják fel. Bár több más, környezetkímélő mód is akad:

  • A vékonyabb ágak mulcsként használhatók, a vastagabbak pedig aprítás után komposztálhatók, de dísztárgy is készülhetne belőlük. Ilyen pl. a poháralátét, a madáretető vagy az ékszertartó.
  • Egy kis tasakba rejtve a tűlevelekből készülhet téli illatzsák: szárított citrusok, mézeskalács sütemény fűszerei dukálnak mellé.
  • Az apróbb ágakból készülhet fenyőfürdő! Az ágakat főzd alacsony hőfokon 20 percen át, majd a leszűrt főzetet add a fürdővizedhez. Légúttisztító és ízületi fájdalmakat enyhítő hatása is van.

A műfenyő tárolása

Műfenyő vásárlásakor, jó, ha tudod, hogy azt úgy 20 évig kellene felhasználni újra és újra, hogy érződhessen a környezetvédelmi előnye. Tehát, nincs mese, sok-sok január telik majd el úgy, hogy vigyázgatva biztonságos helyre tesszük, hogy ne sérüljön:

A profik a díszek leszedése után hajszárítóval lefújják a port a fáról, majd úgy hajtják annak ágait, hogy azok egyfelé nézzenek. A fa így egyben kerül bele két jó nagy és erős szemeteszsákba, az egyiket alulról, a törzsnek lyukat vágva, míg a másik felülről húzandó rá. Rögzítsük ragasztószalaggal és mehet is a tárolóba!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?