2020.12.13. 15:00:11 10352 209

Így ültesd ki a földlabdás fenyőd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A leginkább környezettudatos lépés karácsonykor, ha földlabdás vagy konténeres karácsonyfát veszünk és az ünnepi időszak végeztével kiültetjük a szabadba. Ezekre figyelj, hogy valóban tovább élhessen a fenyőd, ha te is a kiültetés mellett döntenél!

Fenyőfa vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőfa vásárlás

A földlabdás fenyő szinte egyáltalán nem hullajt tűlevelet, környezetbarát megoldás és karácsony után néhány héttel sem veszít szépséges állapotából. Ha van hely a kertben, akkor tehát sok szempontból jó döntés!

Hová ültethetünk?

Általában ezüstfenyőt árusítanak földlabdával, de típus függően nézzünk utána, mekkora lesz a kifejlett mérete. Nem megfelelő helyválasztás esetén elnyomhatja a környező növényzetet vagy veszélyt jelenthet a házra, melléképületekre. Mikor megtaláltad a megfelelően szabad helyet a fád több tízéves növekedéséhez, áss a cserép méreténél 30 centiméterrel szélesebb és 30 centiméterrel mélyebb gödröt. Aljára tegyél szerves trágyát, a szárított marhatrágya például jó választás.

Emeld le a cserepet a gyökérzetről úgy, hogy az minél kevesebb gyökérsérüléssel járjon és a gyökereken lévő föld minél inkább egyben maradjon. Ha jutazsákban van, azt nem is kell lebontani róla, idővel lebomlik, elkomposztálódik majd a kiültetést követően, közben pedig védelmezi a gyökérzetet. Ezt követően a maradék helyet töltsd ki földdel, folyamatos tömörítés mellett, tehát mindig alaposan taposd körbe a fenyőd új földjét. Ne maradjon levegő a gödörben.

Fontos az átmenet!

Hogyha a cserepes fenyőd fűtött lakásban volt karácsonyfa, akkor nem szabad egyből kitenni a 20-25 vagy még több fokos hőmérsékletkülönbségnek. Szoktassuk a hideghez fokozatosan – először kerüljön folyosóra, kamrába vagy garázsba, olyan helyre, ahol egy-két hétig fagypont fölötti, 8-10 Celsius fokon tudjuk tárolni, folyamatos öntözésről sem megfeledkezve. Enyhébb téli napok beköszöntével, általában január végén már kitehetjük a kertbe, széltől és erős napsütéstől védett helyre, de a tartóedényt, földlabdát még érdemes zsákokkal, buborékfóliával, hullámpapírral burkolnunk hideg ellen. Az öntözésről továbbra sem feledkezhetünk meg! Mikor a talaj felengedett, vége a szoktatásnak, készülhet a gödör és megtörténhet a kiültetés!

A vízpótlás folytatódik!

Az ültetést követően egész tavasszal is bőségesen öntözd kerted új lakóját, hogy stabil gyökereket ereszthessen!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?