2020.05.30. 17:36:14 11848 367

Ha csak 5-10 perced van mozogni, tabatázz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A HIIT edzések (magas intenzitású intervallum edzés) királya időhiányos egyének szerint kétség kívül a tabata. Ha eddig nem jártunk utána, hogy mi is ez pontosan, akkor most éppen itt az ideje, hogy kipróbáljuk.

Aktív, sportos, egészséges nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aktív, sportos, egészséges nő

1982-ben két kanadai város versenybe szállt egy egynapos rendezvény keretében, hogy kiderüljön, melyik város lakói a sportosabbak. A lakosok legalább 15 perc erejéig végeztek aktív testmozgást. 1991-től Magyarország is csatlakozott a világszerte egyre terjedő kihíváshoz, amit évente mindig május utolsó szerdáján rendeznek meg. Habár idén a járványveszély tömegesen nem ad alkalmat erre, mi egyénileg folytathatjuk a hagyományt.

Mi az a tabata?


Röviden egy köredzés, ami 4 perc alatt lezavarható: 20 másodpercnyi mozgást 10 másodpercnyi pihenő követ, mindezt nyolcsor ismételve.
Mindez pdig hatásosabbnak bizonyul, mint egy órácska mérsékelt intenzitású kardió edzés! A tabata az earob és az anaerob energiatermelő folyamatok szempontjából kedvezőbb módszer, amellyel percenként 14 kalóriát égethetünk el, szuper zsírégető. Emellett nemcsak a szív- és érrendszeri funkciókat javítja, hanem serkenti az izmok fejlődését és gyorsítja az anyagcseréis.

Mire van hozzá szükség?


Egy stopperre és az elszántságodra. A 20 másodperces aktív részt valóban maximális erőbedobással kell végigcsinálni. Aki tovább szeretne lépni a saját testsúlyos feladatokon, az bevetheti az ugrálókötelet, a bokszzsákot, súlyokat, gumikötelet vagy az éppen rendelkezésre álló kardiógépeket is.

Milyen feladatokat építhetünk pl. bele?
A) Eredeti tabata:
- sprint/futás
- lépcsőzés
- szobabicikli/kerékpározás
- ugrókötelezés
B) Modern tabata:
- térdemelések
- guggolások számos fajtája
- bicepsz és tricepsz gyakorlatok
- kitörések
- fekvőtámasz
- négyütemű fekvőtámasz

A tabatát kezdőknek egy-egy 4 perces blokk elvégzésével heti 2 alkalommal érdemes elkezdeniük.
(A fent leírtaknál hosszabb edzéseket tévesen illetik tabata néven, de attól még hatásosak lehetnek azok az edzések is.)

Forrás: gymbeam.hu/blog/tabata-hiit-edzes-amely-celba-juttat/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...