2023.03.13. 17:51:27 8748 334

Gyorsan sokat? Altasd el magadat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahhoz, hogy valóban jól induljon a napunk és energikusnak érezzük magunkat egy alapvető dologra mindenképp szükségünk van: alvásra. Mégpedig jó alvásra. Mély és pihentető alvásra, ami nem mindig az alvásidő hosszúságát jelenti, hanem azt, hogy képesek legyünk aránylag kevesebb alvással is kipihenten és frissen ébredni. Mi a titka a gyors és kellemes alvásnak? A jó alvásnak sokkal több pozitív hatása van annál, minthogy csak kipihened magadat.

Pihentető alvás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pihentető alvás

Nagyon sokat jelent az immunrendszerünk működése szempontjából. Javul tőle ilyenkor az anyagcserénk, segíti a tanulást és a memóriánk fejlődését. Elősegíti a fogyást és jó hatással van a szívünkre is. Mindenképp érdemes odafigyelnünk erre, és gondoskodni arról, hogy elég jusson belőle. Soroljuk a módszereket, hogyan tudod elűzni az álmatlan éjszakákat.

Katonai módszer

Ezzel szinte két percen belül el tudsz aludni. Igaz ez igényel némi gyakorlást, de hidd el megéri. Első lépésben az arcizmaidat és a szád izmait lazítsd el. Majd engedd el a vállaidat, a kezeidet, ezzel enyhíted a feszültséget. Ezután fújd ki a levegőt, lazítsd el a lábaidat és a mellkasodat. Majd végül csendesítsd le az elmédet. Ezt úgy éred el, hogy 10 másodpercig valami nyugtató dologra gondolsz. Ha ez nem sikerül, elég, ha mondogatod magadban, hogy "nem gondolkodom". A képzelőerőddel segítheted az ellazulást. Annyit kell tenned, hogy elképzelsz egy kellemes, nyugodt helyet. Odaképzeled magadat és erre koncentrálsz. A képbe beletehetsz számodra fontos és kedves részleteket is. Ezt naponta legalább 20 percig gyakorold, és meglátod eléggé jól el tudsz majd aludni ahhoz, hogy kipihenten ébredj.

Meditálj

Az álmatlansággal és alvászavarral küzdő emberek többségénél bevált ez a módszer. A meditálást gyakorló emberek körében csökkentek az álmatlanság tünetei, ezzel kevesebb lett a napközbeni fáradtság érzetük is. Nagyon jól hat a vegetatív idegrendszerre is. Ezzel sokkal kisebb az esélye annak, hogy az éjszaka közepén fel fogunk ébredni.

Húzz zoknit éjjelre

Lehet, hogy ez a módszer elsőre kissé furcsának tűnik, de hatásos. Ha gondjaid vannak az alvással, mindenképp próbáld ki, talán ez lesz számodra a jó megoldás. Ha a lábunk hideg alvás közben, az erek összehúzódnak. Ettől sokkal lassabb lesz a vérkeringésünk és azt a jelzést kapja az agyunk, hogy maradjon ébren. A kényelmes, meleg zokni ellazítja a testet és az agyat, arra ad utasítást, hogy ideje pihenni. Azonban arra mindenképp figyeljünk, hogy éjjelre ne húzzunk szoros zokni, mert ez is kellemetlen hatással lehet, mert elszorítja az ereinket. Kényelmes, puha és laza gumírozású a legjobb erre az esetre.

Végül egy légzéstechnikát is tudunk javasolni a jobb alvás elősegítésére

A 4-7-8-as módszer alapja egy jógatechnika. Ez segít átvenni a légzés felett az irányítást, ezzel a testet mély relaxáció állapotába helyezve. Fújd ki az összes levegőt, a szádon át. Az orrodon keresztül vegyél levegőt újra, 4 másodpercig, majd tartsd bent 7 másodpercig. A szádon fújd ki 8 másodpercen át. Ezt ismételd addig, amíg szükségesnek látod. Jó pihenést kívánok!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!