2015.03.28. 12:35:06 14746 486

Gyógynövény a vízpartról: a vízitorma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár idén kijutott belőle bőven, szerencsére már túl vagyunk a nagy téli, tavasz eleji influenzajárványon. Mindenki gyors gyógyulást szeretne az ilyen és ehhez hasonló betegségekből, de persze a legjobb lenne elkerülni őket. A gyors gyógyulásra és az elkerülésre is megoldás lehet a vízitorma.

vízitorma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vízitorma

Igazi „világpolgár”

A vízitorma szinte az egész Földön elterjedt, rengeteg ország, vidék növényvilágát gazdagítja ez lédús, elágazó szárú, fehér, esetleg halványsárga virágokat viselő gyógynövény. Habár virágcserépben is elél, patakok, vizek partján érzi magát a legjobban. Ha piacon, üzletekben sikerül hozzájutnod egy-egy gyökérrel is rendelkező példányhoz, el is ültetheted, de néhány napig vízben tartva is eláll.

Használd a konyhában is

Érdekes, borsos aromája rendívül jó ízt ad salátáknak, spenótnak, krémleveseknek, a fűszeres túrónak, de akár a rizsnek is. De felaprítva még az egyszerű margarinos kenyeret is feldobja.

Vitaminbomba a vízpartról

A vízitorma levele, szára, vagy belőle nyert lé igazi vitaminomba lehet a szervezet számára: C-, K-, és A-vitaminokban, 18 féle aminosavban, magnéziumban, kalciumban, folsavban, tiaminban, káliumban, riboflavinban gazdag.

Turbózd fel az immunrendszered vízitormával!

A vízitorma a vitaminok mellett rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz, mely magas A-vitamin tartalmának köszönhetően remek „szer” a gyulladásos megbetegedések ellen. Rendszeres fogyasztásával szervezetünk is ellenállóbb lesz a különböző vírusos és baktériumos megbetegedésekkel szemben.

Tisztít

Tisztítja a tüdőt, a légutakat. Megszabadíthatja beleinket a nem odaillő baktériumoktól, férgektől. Emellett a segíthet abban, hogy a vérünk is megtisztuljon.

Le az asztmával, tüsszögéssel, allergiával!

Szintén az A-vitaminnak lehetünk hálásak azért, hogy esetleges, asztmából következő rohamaink csökkenhetnek. A fent már írt vértisztító hatás az allergikus tüsszögést, köhögést is távol tarthatja. Szerves kén tartalmának köszönhetően leve ellenszer lehet a TBC-re.

Segíti az emésztést

Könnyíti az emésztést, illetve a belek és a gyomor munkáját, hiszen a benne lévő K-vitamin mindegyik fajta fehérje lebontásában segít. A máj és epe működésére is pozitívan hat, de fogyasztásával a homok és kőképződés is megelőzhető a vesékben.

Növel is, csökkent is

Ideális só- és cukortartalmának köszönhetően a magas vérnyomást és koleszterinszintet csökkenti, az alacsony vérnyomást növeli a vízitorma levele.

Arany(at)ér

Magas vas, kalcium és vitamintartalma miatt a vízitorma leve fehérrépa és spenót levével kipréselve gyógyír lehet az aranyérre, illetve a vérzés csillapítására.

Egy gyógynövény, ami egyensúlyba hoz

A benne lévő kén és jód megfelelő aránya a belső elválasztású mirigyek, így a pajzsmirigy működésére is jótékony lehet.

Természetes betegség megelőzés

Az A-, C-, és E-vitaminok, valamint benne lévő kén miatt sok súlyos betegség megelőzésében is szerepet játszhat.

Mint minden növény esetében is, így használata előtt a vízitormánál is érdemes kikérdezni a kezelőorvos, gyógyszerész véleményét.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...