2024.03.10. 17:51:43 8816 319

Gyakorlati tippek a hulladékmentes életért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fogyasztói társadalomban elárasztanak bennünket az egyszer használatos műanyaghulladékok. A kényelemért nagy árat kell fizetnie a környezetünknek, az élővilágnak. Szerencsére azonban egyre több környezettudatos ember törekszik olyan életmódosító lépéseket tenni, melyek több szempontból is jótékonynak tekinthetőek.

Zero waste, nulla hulladék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zero waste, nulla hulladék

A zero waste (azaz nulla hulladék) hozzáállással egy olyan tudatos magatartást formálhatunk, melyben elhatározzuk, hogy csak a legszükségesebb termékeket vásároljuk meg. Arra is kiemelt figyelmet fordítunk, hogy a megvásárolt cikkek újrahasznosíthatóak legyenek. Mindemellett fontosnak tartjuk a hosszú távú használhatóságot, valamint a javíthatóságot egyaránt.

A csomagolási hulladékok a felhalmozódott hulladékmennyiség tetemes részét (több mint felét) teszik ki. A statisztikák szerint évente akár 146 millió tonna ilyen jellegű hulladéktípus halmozódhat fel. Ennek csökkentése, illetve megfékezése érdekében kulcsfontosságú, hogy lehetőség szerint csomagolásmentesen, minimálisan vagy komposztálható anyagokkal csomagolt termékeket szerezzünk be.

Noha az újrahasznosításnak számos előnye van, mégis figyelembe kell venni azt a tényt, hogy ez a folyamat is hordoz magában negatívumokat. Sajnos a műanyagot legfeljebb kétszer lehet újrahasznosítani, mivel anyagtartósságuk nem olyan magas, mint például az alumíniumé vagy az üvegé. Ez utóbbiak újrahasznosítása szinte végtelennek mondható. A legfejlettebb országok műanyag-újrahasznosítási aránya is nagyjából 35 százalék körüli. Az előnyök között megemlíthetjük példaként azt, hogy a környezetet szennyező hulladékok ez esetben nem a hulladéklerakókba és égetőkbe kerülnek.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy maga az újrahasznosíthatóság ténye növeli az emberek általános környezettudatos hozzáállását. Ezért többen kezdenek el komposztálni és zöld rutinokat bevezetni a mindennapjaikba. Minőségi és attitűdbeli különbségek érhetők tetten a hulladékcsökkentés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás között. Az újrahasznosításra úgy kellene tekintenünk, mint a legutolsó lépcsőfokon szereplő, ám kevésbé környezettudatos passzusra. Mivel az újrahasznosítás is egy magas költségekkel járó, energiaigényes folyamat, sőt önmagában is szennyezést előidézővé válhat. A kritikusok szerint ez egy csalóka elképzelést és érzést kelt az emberekben, ám önmagában az újrahasznosítás lehetősége nem oldja meg és nem ellensúlyozza a környezetszennyezés romboló mibenlétét.

Ez ellen lehet tenni nagyban (globális szintű környezettudatossági intézkedésekkel), ám a kicsi sem elhanyagolandó. Sőt! A kényelem gyakorta jár kéz a kézben a pazarlás ártalmas szokásaival. Ezért a gyakorlati zero waste szokások bevezető szakaszaiban több akadály is gördül az utunkba. A One-Tree Plant globális reforesztációra, újraerdősítésre összpontosító non-profit szervezet alapvetőnek tartotta néhány egyszerű hulladékcsökkentő tipp közreadását. Ezek közül válogatunk alább néhányat, abban a reményben, hogy már most kedvet kapunk az életbe léptetésükre, és ezzel is teszünk előrelépéseket az ijesztő méreteket öltő hulladéktermelési szokások minimalizálása érdekében.

Vásároljuk ömlesztve az árukat (főként a zöldségeket, gyümölcsféléket), vagy vigyünk magunkkal saját újrafelhasználható edényt, szatyrot. Keressünk a lakóhelyünk közelében olyan boltokat, élelmiszerüzleteket, amelyek tökéletesen átálltak a zero waste, hulladék- és csomagolásmentes megoldásra.

Ne vásároljunk palackozott vizet – a kimutatások szerint ezek egy jelentős része, pontosabban 40 százaléka, csapvíz. E helyett invesztáljunk egy minőségi vízszűrő-berendezésbe, és munkahelyre, utazásokra vigyük magunkkal a vizet kulacsban. Ezzel az attitűddel a pénztárcánk és a környezetünk is jól jár.

Vásároljunk helyi gazdáktól friss, ízletes élelmiszereket, amellyel támogatjuk a bio- ill. kistermelőket és a családi asztalra is egészséges étel kerül.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...