2021.12.21. 13:20:00 6883 226

Gőzfürdő vagy infraszauna: Melyik számodra a jobb választás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A dermesztő hideg szél még kívánatosabbá tehetik a szemünkben a hőterápia különböző formáit. A melegedés mellett természetesen nem feledkezünk el az egészségügyi előnyökről sem! Azonban nem mindenki számára egyértelmű, hogy gőzben vagy gőz nélkül töltődjön-e fel.

Szaunázás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szaunázás

Két fontos tényező van, amit figyelembe kell vennünk ennek a megválaszolásához: a páratartalom és a hőmérséklet. Az egész testet átfogó forró levegő sokan azért szeretik, mert az elvileg az izzadáson keresztül történő méregtelenítésre apellálnak. Ezt azonban nem vehetjük készpénznek!

A szaunázás egészségügyi előnyei

Meg kell különböztetnünk a hagyományos finn és az úgynevezett száraz, azaz infrakabinos szaunát. Míg az előzőnél egy halom felhevített kőre locsolt víz révén keletkezik vízgőz a levegőben - 10-60%-os páratartalommal, addig a második esetben pára nélkül érik el a levegő felmelegedését. Az infraszaunában indul be legjobban a test izzadási folyamata. A heti min. 4 alkalommal, kb. 25 percig igénybe vett szaunázás erősítheti az immunrendszert és javíthatja a szív- és érrendszer állapotát. A szaunázásnak tulajdonított jótékony hatások nagyon hasonlóak a testmozgás előnyeivel, amelyek közül külön megemlítendő a vérnyomás szabályozása. Aki a derékbántalom miatt nem igazán tud sportolni, próbálja ki a fájdalom enyhítésére a szaunát!

A gőzfürdő jótékony hatásai

A gőzfürdő, más néven törökfürdő általában jóval magasabb hőmérséklettel és csaknem 100%-os páratartalommal működik. A magas páratartalom miatt sokan érzik úgy, hogy az izzadás intenzitása fokozódik, holott ennek éppen az ellenkezője igaz: A bőrfelületünkön lecsapódó pára nedvesíti be ennyire a testünket, a gőz éppen hogy csökkenti az izzadás mértékét. Az infraszaunához hasonlóan a gőzkabinok is növelik a test belső hőmérsékletét, de az ennek folyománya miatt kialakult fiziológiai változások gyorsabban mennek végbe a gőzben. Egyes kultúrákban a magasabb hőmérséklet okozta nagyobb intenzitású termikus terhelést részesítik előnyben a szaunákkal szemben.

Amikor nem ajánlott egyik ilyen fajta hőterápia sem

Az ájulásra hajlamosak és az alacsony vérnyomással küzdő személyek számára érdemesebb kerülni a gőzfürdőzést és a szaunázást. A szívbetegségben szenvedőknek sem ajánlott a vérnyomás ilyesféle drámai ingadozása. Aki szeretne hőterápiás kezelésen átesni, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával előtte!

A gőzkabin kontra szauna kérdésben tehát megállapítható , hogy az egyéni komfortunk lesz a döntő tényező. A te szervezeted számára hol van az a határ, amíg még szenvedés nélkül, jólesően tudsz időt tölteni szaunában vagy gőzkabinban?

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...